Δασικοί χάρτες: Προθεσμίες αντιρρήσεων και ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς

Geomeletitiki.gr > ΔΑΣΙΚΑ > Δασικοί χάρτες: Προθεσμίες αντιρρήσεων και ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει να παρατείνει εκ νέου την προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών . Ταυτόχρονα αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τους δασωμένους αγρούς. Οι νέες ρυθμίσεις βρίσκονται προς έγκριση στο γραφείο του υπουργού και αναμένεται να προστεθούν σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα εισαχθούν προς ψήφιση στη Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Παράταση προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων

Οι προθεσμίες στις περισσότερες περιοχές για την υποβολή των αντιρρήσεων εκπνέουν εντός του Μαρτίου και του Απριλίου. Οι τροποποιημένοι χάρτες άρχισαν να αναρτώνται σταδιακά από τις αρχές του έτους, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα και χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Με αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς και ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης προσανατολίζονται στη χορήγηση νέας παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει αν η παράταση θα είναι οριζόντια για όλη τη χώρα ή θα δίνεται ανάλογα με τα προβλήματα που υπάρχουν ανά περιοχή.

Εξέταση αντιρρήσεων

Οι επιτροπές εξέτασης, που έχουν συσταθεί σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή νομικών, τεχνικών και δασολόγων εξετάζουν τις αντιρρήσεις με ταχύτερο ρυθμό καθώς υπήρχαν σε εκκρεμότητα από τα προηγούμενα χρόνια 170.000 αντιρρήσεις πολιτών κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, οι οποίες δεν προχωρούσαν καθόλου, ούτε εξετάζονταν.

Μόνο στην Κρήτη οι πολίτες υπέβαλλαν στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών της Ελληνικό Κτηματολόγιο 2.381 αντιρρήσεις (με παράβολο και ατελώς) και 1.775 αιτήματα διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων. Από το σύνολο των πρόδηλων σφαλμάτων που υποβλήθηκαν, οι δασικές υπηρεσίες εξέτασαν κατά τη διάρκεια του 2021 ένα ποσοστό της τάξης του 65%.

Μέχρι τις 31/12/2021, 625 αιτήματα έγιναν αποδεκτά και διορθώθηκαν στον δασικό χάρτη αντίστοιχα, ενώ 527 αιτήματα απορρίφθηκαν και μπορούν να εξεταστούν στη συνέχεια ως αντιρρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο την αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων, της ορθής απεικόνισης, εφαρμογής και ισχύος των πράξεων της Διοίκησης και της σύννομης αλλαγής χρήσης αυτών και υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων ανά περιοχή

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Στη συντριπτική πλειονότητα αυτών η προθεσμία για τους πολίτες εκπνέει εντός του Μαρτίου ή του Απριλίου.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές της Κερατέας, του Λαυρίου και της Μακρονήσου του Δήμου Λαυρεωτικής, στις οποίες η διαδικασία έχει παραταθεί μέχρι την 7η Νοεμβρίου για τους κατοίκους εσωτερικού και την 28η Νοεμβρίου για διαμένοντες στο εξωτερικό, με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής. Για την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Λαυρεωτικής, οι αντίστοιχες ημερομηνίες είναι η 1η Ιουνίου για τους κατοίκους εσωτερικού και η 21η Ιουνίου για διαμένοντες στο εξωτερικό.

Στις υπόλοιπες περιοχές, στις οποίες αναρτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι τροποποιημένοι δασικοί χάρτες, οι προθεσμίες έχουν ως εξής:

Δήμοι Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου και Θάσου των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου: Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις μέχρι τις 16 Μαρτίου (5 Απριλίου για τους κατοίκους εξωτερικού).

Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας: Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι εφικτή επίσης μέχρι τις 16 Μαρτίου (5 Απριλίου για τους κατοίκους εξωτερικού)

Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας: Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων λήγει την 23η Μαρτίου (τη 12η Απριλίου για τους κατοίκους εξωτερικού)

Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και των Δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων είναι η 30ή Μαρτίου (19η Απριλίου για τους κατοίκους εξωτερικού).

Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου: Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες εκπνέει στις 30 Μαρτίου (20 Απριλίου για τους κατοίκους εξωτερικού).

Αιτωλοακαρνανία: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις μέχρι τις 4 Απριλίου και μέχρι τις 26 Απριλίου όσοι διαμένουν στο εξωτερικό.

Δήμοι Αλμωπίας, Εδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας: Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων λήγει στις 4 Απριλίου (στις 26 Απριλίου για τους κατοίκους εξωτερικού)

Δωδεκάνησα: Και εδώ η 4η Απριλίου (η 26η Απριλίου για τους κατοίκους εξωτερικού) έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία.

Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου: Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων λήγει και για αυτές τις περιοχές στις 4 Απριλίου (στις 26 Απριλίου για τους κατοίκους εξωτερικού).

Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνης και Χανίων: Ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 11η Απριλίου (3η Μαΐου για τους κατοίκους εξωτερικού)

Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας της περιφερειακής ενότητας Πειραιώς, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου (Δ.Ε. Μοσχάτου), Παλαιού Φαλήρου της περιφερειακής ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης της περιφερειακής ενότητας Ανατ. Αττικής και Αγκιστρίου, Αίγινας, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας – Μεθάνων, Υδρας της περιφερειακής ενότητας Νήσων: Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 11η Απριλίου (3η Μαΐου για τους κατοίκους εξωτερικού)

Ρύθμιση για τον αποχαρακτηρισμό «δασικών αγρών»

Κατά το στάδιο της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, προέκυψε ότι 6,8 εκατομμύρια στρέμματα πρώην αγροτικών εκτάσεων, σήμερα εμφανίζονται ως δάση ή ως δασικές Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε ολόκληρη τη χώρα.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος συστάθηκε πριν από αρκετούς μήνες ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή νομικών, δασολόγων και τεχνικών, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση συμβατή με το Σύνταγμα της χώρας. Η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν νομικοί και δασολόγοι έχει καταλήξει στις προτάσεις της και της έχει καταθέσει στο υπουργείο. Οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να προωθηθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή και στο ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι θα είναι συνταγματικά θωρακισμένες, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, με δασικές ρυθμίσεις που κατέπεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, η αγροτική χρήση της κάθε ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποδεικνύεται από τις αεροφωτογραφίες του 1945 ( ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, με εκείνες του 1960). Μάλιστα, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπίστωση της αγροτικής χρήσης θα μπορούν ως αποδεικτικά στοιχεία να χρησιμοποιούνται ενδεχομένως και άλλα έγγραφα, όπως συμβόλαια, μισθωτήρια κλπ.

Για αυτές τις εκτάσεις που θα αποδεικνύεται η αγροτική χρήση στο παρελθόν, αλλά σήμερα καλύπτονται από δασική βλάστηση θα μπορούν πλέον να αποχαρακτηρίζονται. Ωστόσο, η επιτρεπόμενη χρήση τους θα συναρτάται από το είδος της βλάστησης που έχει σήμερα.Έτσι, εάν στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες εμφανίζονται ως δάσος, θα επιτρέπεται στο μέλλον μόνο η γεωργική της χρήση. Το πιθανότερο, όπως αναφέρει παράγοντας του ΥΠΕΝ, είναι να τεθεί ένα στρεμματικό όριο στην έκταση που θα μπορεί να αλλάξει χρήση σε ένα δάσος, το οποίο σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο είναι τα 30 στρέμματα.

Αυτό άλλωστε προβλέπεται ήδη από το 2019, οπότε με τον νόμο 4617 τροποποιήθηκε το άρθρο 67 του δασικού κώδικα (ν. 998/79). Σε εκείνη την τροποποίηση είχε προβλεφθεί για εκτάσεις που δασώθηκαν, ότι «εμβαδόν αυτών έως 30 στρέμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς να επιτρέπεται η περαιτέρω αλλαγή χρήσης της». Εάν όμως στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες η έκταση εμφανίζεται ως δασική τότε αυτή θα «απελευθερώνεται» από τη δασική νομοθεσία και ο ιδιοκτήτης της θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ακόμη και για δόμηση, σύμφωνα πάντα με τους ισχύοντες πολεοδομικούς κανόνες στην περιοχή.

Οι εκτάσεις που στους αναρτημένους δασικούς χάρτες εμφανίζονται ως ΑΔ (δηλαδή άλλης μορφής, κυρίως αγροτικής, σε αεροφωτογραφίες παλαιότερης λήψης και δάση ή δασικές στις αεροφωτογραφίες πρόσφατης λήψης και στις αυτοψίες ή στους κτηματικούς χάρτες) ή ως ΑΧ (πρώην αγροτικές και νυν χορτολιβαδικές), σύμφωνα με τα στατιστικά των αναρτημένων δασικών χαρτών, αποτελούν περίπου το 5,5% στο σύνολο των στρεμμάτων.

Το πιθανότερο είναι να τεθεί ένα στρεμματικό όριο στην έκταση που θα μπορεί να αλλάξει χρήση σε ένα δάσος. Υπενθυμίζεται ότι ήδη νομοθετήθηκε και εκδόθηκαν εγκύκλιοι που ορίζουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, δασικές εκτάσεις και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή ανεπαρκή στοιχεία αποδείξεις της κυριότητάς του, όπως πράξεις μίσθωσης παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης και λοιπά».