Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος :Ψηφιακή και Πράσινη μετάβαση

Geomeletitiki.gr > GIS > Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος :Ψηφιακή και Πράσινη μετάβαση

“Σε μια μεταβατική εποχή κλιματικής αλλαγής, πανδημίας η ανάγκη για δικαιότερη κατανομή των πόρων θέτουν στα κράτη και την οικονομία νέες προτεραιότητες, οι οποίες εφάπτονται σε μέγιστο βαθμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μπροστά σ’ αυτή την πρόκληση, η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών επιτελεί κρίσιμο έργο, συμβάλλοντας σε μια ευρεία κοινωνική μεταμόρφωση βασισμένη στην προηγμένη επιστημονική κατανόηση. Η αποτελεσματική διαχείριση στρατηγικών φυσικών πόρων, η ενεργειακή μετάβαση από τη λιγνιτοπαραγωγή στις ανανεώσιμές πηγές ενέργειας, η δημόσια υγεία, οι έξυπνες πόλεις και η ψηφιοποίηση συνιστούν τις κύριες προκλήσεις της εποχής για την εξέλιξη των κοινωνιών μας, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί, μέσα από το σχεδιασμό της, να απαντήσει.

H ΕΑΓΜΕ θα συμβάλλει στη διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της κοινωνικής ευημερίας και της προόδου μας στην ψηφιακή εποχή, μέσω και της ψηφιοποίησης και αξιοποίησης των αρχείων της.~Ανδρέας Τσώκος Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.).”

Ψηφιακός Χάρτης Κοιτασματολογικών Γεωτρήσεων

H Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) στα πλαίσια ψηφιακού μετασχηματισμού ολοκλήρωσε ένα σημαντικό έργο με τη δημιουργία του πρώτου Ψηφιακού Χάρτη Κοιτασματολογικών Γεωτρήσεων της χώρας.

Το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών GIS του ψηφιακού Χάρτη δημιουργήθηκε με την ψηφιακή καταγραφή σε γεωγραφική βάση δεδομένων (Geodatabase) των χωρικών και περιγραφικών δεδομένων 1.694 κοιτασματολογικών γεωτρήσεων του Ελλαδικού χώρου, οι οποίες εκτελέσθηκαν διαχρονικά από τη Γεωλογική Υπηρεσία της χώρας.

Μέσω αυτού του ψηφιακού αρχείου γεωτρήσεων μπορεί να μελετηθεί η ακολουθία της μεταλλοφορίας μίας συγκεκριμένης περιοχής, με ταυτόχρονη δυνατότητα γραφικής παρουσίασης των δεδομένων.

Η καταχώριση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε ακολουθώντας σχετικά διεθνή πρότυπα (οδηγία INSPIRE) υποστηρίζοντας την ομοιογενοποίηση, την ευχρηστία και τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων.

Ο Ψηφιακός Χάρτης Κοιτασματολογικών Γεωτρήσεων υλοποιήθηκε από το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής και του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΕΑΓΜΕ, στα πλαίσια του Έργου «Μελέτες και έρευνες στήριξης του ενεργειακού τομέα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας – ΟΠΥΓΕΚ» και συγκεκριμένα του υποέργου «Δράσεις για την Αξιοποίηση Πρωτογενών και Δευτερογενών Ορυκτών Πόρων – ΔΥΟΠΥ», με φορέα χρηματοδότησης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.

Η πρόσβαση στα περιεχόμενα του ψηφιακού χάρτη είναι δυνατή μέσω της ιστοσελίδας της ΕΑΓΜΕ στο σχετικό σύνδεσμο:

Ψηφιακός Χάρτης Κοιτασματολογικών Γεωτρήσεων

Σπάνιες γαίες & στρατηγική αυτονομία

Το γάλλιο, το γερμάνιο και το αντιμόνιο είναι οι τρεις κρίσιμες πρώτες ύλες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μπει δυναμικά στον αγώνα της επάρκειας και της στρατηγικής αυτονομίας.

Πρόκειται για ύλες που είναι απαραίτητες για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και οι οποίες μπορούν να δώσουν το πλεονέκτημα στη χώρα, στους τομείς της οικονομίας, της πράσινης ενέργειας και της τεχνολογίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Handelsblatt, η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις ευρωπαϊκές ανάγκες σε γάλλιο – ένα μέταλλο που προς το παρόν προμηθεύεται κυρίως από την Κίνα – και να αποκτήσει κομβικό ρόλο στη διαδικασία της «απεξάρτησης» της ΕΕ από τρίτες «ασταθείς» χώρες.

Η σημασία των σπάνιων γαιών είναι εξαιρετικά μεγάλη και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα το απέδειξε αυτό, καθώς ένα «μπλόκο» στα φορτία προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση στη βιομηχανία, το εμπόριο, την υγεία, την τεχνολογία, φτάνοντας να δημιουργεί ελλείψεις σε προϊόντα της καθημερινότητας, την κατασκευή ημιαγωγών (μικροτσίπ), φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών ή μπαταριών και να «ψαλιδίζει» μέχρι και τα εταιρικά κέρδη παγκοσμίως.

Μάλιστα, μόλις τον Ιούλιο του 2023, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μια νέα «απειλή» για την «πράσινη μετάβαση» της Ευρώπης και την βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, από την πιο πρόσφατη επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές γαλλίου και γερμάνιου από την Κίνα.Οι σπάνιες γαίες στην ατζέντα του ΥΠΕΝ

Σύμφωνα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, είναι απαραίτητη η ανάγκη υλοποίησης μιας βιώσιμης πρόσβασης σε κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες σε επίπεδο Ευρώπης, καθώς και η βελτίωση της ανθεκτικότητας των σχετικών εφοδιαστικών αλυσίδων.

Όπως σημείωσε, οι προωθούμενες δράσεις της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν τρεις άξονες προτεραιοτήτων: έρευνα – προσέλκυση επενδυτών – επιτάχυνση στην αδειοδοτική διαδικασία και τόνισε πως η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να είναι συνεπής και να γίνεται με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες.

Για τον λόγο αυτό η κυρία Σδούκου ανακοίνωσε τη σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί σχέδιο τροποποιήσεων των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα (Μ.Κ), με βασικό στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων στον Ελληνικό Ορυκτό Πλούτο, όσο αφορά στα κρίσιμα και στρατηγικά ορυκτά.

Πηγές :

https://www.cnn.gr/oikonomia/anaptyxi/story/379938/spanies-gaies-stin-ellada-gallio-germanio-kai-antimonio-fernoun-stratigiki-aftonomia

https://www.eagme.gr/pages/eagme-se-plhrh-leitoyrgia-o-pshfiakos-xarths-koitasmatologikwn-gewtrhs

https://www.eagme.gr/pages/eagme-me-to-blemma-stis-proklhseis-toy-mellontos