Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ψηφιακή καταχώρηση συμβολαίων μέσω του gov.gr

Geomeletitiki.gr > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ψηφιακή καταχώρηση συμβολαίων μέσω του gov.gr

Ξεκίνησε η  λειτουργία για την  «Ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων από πολίτες και νομικά πρόσωπα» του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», σύμφωνα με  ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσω της νέας υπηρεσίας όλοι οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά οι ίδιοι τις αιτήσεις καταχώρισης των συμβολαιογραφικών τους πράξεων, βάζοντας έτσι τέλος σε φαινόμενα μεγάλης αναμονής έξω από τα κτηματολογικά γραφήματα.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα στοχεύει στη δραστική μείωση των «ουρών» που παρατηρούνται διαχρονικά στα κτηματολογικά γραφεία της χώρας και στη διευκόλυνση των συναλλαγών μεταξύ πολιτών και κράτους. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι απλή, σύντομη και ολοκληρώνεται, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία σε κτηματολογικό γραφείο.

Πρόσβαση στην υπηρεσία έχει το σύνολο των πολιτών μέσω του https://ktimatologio.gov.gr  με τη χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης:

  1. Η υπηρεσία αφορά στις αιτήσεις καταχώρισης συμβολαιογραφικών πράξεων στο κτηματολόγιο από τους ίδιους τους συμβαλλόμενους.
  2. Η ψηφιακή υποβολή αφορά περιοχές κάλυψης όπου λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία.
  3. Το πιστοποιητικό καταχώρισης για την ίδια πράξη χορηγείται ψηφιακά σε μορφή PDF.
  4. Η εισαγωγή στην εφαρμογή εφαρμογής με κωδικούς taxisnet.
  5. Η κατάθεση των ηλεκτρονικών αιτίων και ο έλεγχος πληρότητας εγγράφων γίνεται ψηφιακή μόνο ημέρα και ώρα, η δυνατότητα υποβολής όμως είναι ενεργή στις ώρες λειτουργίας των κτηματολογικών γραφών 08.30 – 13.30 ώστε να μην παραλαμβάνεται η αρχή της χρονικής προτεραιότητας για την ασφάλεια των συναλλαγών στα ακίνητα.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την επίσκεψή του στο κτηματολογικό γραφείο Αθηνών, «είμαστε σήμερα από το πρωί στο κτηματολογικό γραφείο Αθηνών. Έχουμε μιλήσει με αρκετό κόσμο, έχουμε μιλήσει με τους υπαλλήλους του κτηματολογικού γραφείου, μιλάμε με τους προϊσταμένους και με απλούς πολίτες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται.

Θέλουμε να πούμε σε όλους ότι πλέον μπορούν να υποβάλλουν τα συμβόλαια τους ψηφιακά στο ktimatologio.gov.gr. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουν στις ουρές, θέλουμε να αξιοποιήσουμε την πλατφόρμα ώστε να απελευθερωθεί ο κόσμος από την εξυπηρέτηση κοινού και να προχωρήσουν και οι αιτήσεις πολύ πιο γρήγορα. Ό,τι πρόβλημα λύνεται θα το λύσουμε. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του».

Στάδια εξέλιξης καταχώρισης

  1. Υποβάλλεται η αίτηση για το αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποκατάστημα του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο.
  2. Πραγματοποιείται έλεγχος νομιμότητας και εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, το αρμόδιο γραφείο προχωράει στην τιμολόγηση.
  3. Αποστέλλεται ενημερωτικό email σχετικά με την έκδοση του «Εντύπου Οφειλής» και το οφειλόμενο ποσό πρέπει να εξοφληθεί σε δύο εργάσιμες ημέρες, από την ημερομηνία που αναγράφεται στο έντυπο. Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτηση απορρίπτεται.
  4. Καταβάλλεται το ποσό που αναγράφεται στο «Έντυπο Οφειλής» μέσω τραπέζης ή web – banking.
  5. Μετά την ολοκλήρωση της καταχώρισης της πράξης εκδίδεται το πιστοποιητικό καταχώρισης στην περίπτωση που αυτό έχει ζητηθεί.

Σε κάθε στάδιο, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και αποστέλλεται ενημερωτικό email στα αιτούντα.

Στην εφαρμογή υπάρχουν αναρτημένες αναλυτικές οδηγίες χρήσης. Πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη υπηρεσία δίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210-61 43 804 από 8:30 έως 16:30.