ΤΕΕ: Να καταργηθεί το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου

Geomeletitiki.gr > Uncategorized > ΤΕΕ: Να καταργηθεί το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου

Για το ΤΕΕ η βιώσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνει την κατάργηση του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου στις δασικές εκτάσεις και την επανεξέταση όλου του πλαισίου κατάρτισης των δασικών χαρτών.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια έννοια που έχει… δεινοπαθήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια, καθώς χρησιμοποιείται στον δημόσιο λόγο για να «χρωματίσει» ή να «νομιμοποιήσει» ετερόκλητα πράγματα: από την πιο φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα έως το πλέον επιβλαβές για το περιβάλλον έργο. Για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η βιώσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνει τη γενίκευση της a la carte νομοθεσίας υπέρ της προσέλκυσης επενδύσεων, την κατάργηση του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου στις δασικές εκτάσεις και την επανεξέταση όλου του πλαισίου κατάρτισης των δασικών χαρτών. Την ερμηνεία αυτή προτείνει να συμπεριληφθεί ως πρόβλεψη και στο Σύνταγμα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο διοργάνωσε χθες εκδήλωση με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Δυστυχώς η συζήτηση για το περιβάλλον και την ανάπτυξη δεν έχει λάβει τη θέση που της αξίζει και που έχει ανάγκη η χώρα για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και από το Σύνταγμα. «Η κρίση απέδειξε ότι κινούμασταν σε λάθος κατεύθυνση σε πολλές πολιτικές και πρακτικές ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος και, ίσως, στους δημοσιονομικούς κανόνες», ανέφερε. Παρουσίασε δε ως παράδειγμα το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου στις δασικές εκτάσεις: «Θα πρέπει να λύσουμε ένα πρόβλημα που κουβαλάμε από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Της εμπλοκής του χαρακτήρα μιας έκτασης, αν είναι δασική ή όχι, με την ιδιοκτησία μιας έκτασης, αν ανήκει δηλαδή στο Δημόσιο ή όχι. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την επίλυση του θέματος των αεροφωτογραφιών του ’45 που χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατάρτιση των δασικών χαρτών», κατέληξε ο κ. Στασινός, προτείνοντας ουσιαστικά να σταματήσει το εν εξελίξει έργο των δασικών χαρτών (καθώς βασίζεται στις συγκεκριμένες αεροφωτογραφίες ως σημείο αναφοράς), να επανακαθοριστούν οι προδιαγραφές τους, να ανατεθούν με νέους διαγωνισμούς, να καταρτιστούν, αναρτηθούν και κυρωθούν όλοι από την αρχή.

Η πτυχή αυτή της πρότασης του ΤΕΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως ήταν επόμενο, δεν έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση εκπροσώπους του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Παν. Πικραμμένος, που διετέλεσε πρόεδρος του ΣτΕ και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι μια συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να γίνεται σε κλίμα συναίνεσης, κάτι που δεν φαίνεται σήμερα εφικτό. «Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης είναι στο Σύνταγμα, με τη νομολογία του ΣτΕ από τη δεκαετία του ’70», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Τις επενδύσεις δυσκολεύει η απουσία ή η καθυστέρηση του σχεδιασμού, η απουσία δασικών χαρτών και η απουσία κτηματολογίου, ο αποσπασματικός τρόπος και η περιπλοκότητα της φορολογικής νομοθεσίας, τα προβλήματα στον χώρο του ανταγωνισμού, τα μεγάλα προβλήματα στη νομοθέτηση, που είναι αποσπασματική».

Στο ίδιο θέμα, οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση κατέθεσαν ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις. «Το να καταστραφεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν μας. Ομως η έννοια της αειφορίας, όπως ερμηνεύεται από τα δικαστήρια, δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, στην ιδιοκτησία, στην οικονομική ελευθερία και τελικά αποτρέπει την προσέλκυση κεφαλαίων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδ. Φέσσας. Το Σύνταγμα στην περίοδο της κρίσης κατάφερε να διασφαλίσει τη σταθερότητα, αποτέλεσε όμως πηγή ανάσχεσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, εκτίμησε ο Νίκος Βέττας, διευθυντής του ΙΟΒΕ, σημειώνοντας την έλλειψη ασφάλειας δικαίου και την ασυνέχεια της διοίκησης. «Η χώρα μας πτώχευσε λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας, που εκφράστηκε από χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές. Το Σύνταγμα δεν έχει πρόνοια για την προστασία των πολιτών από τέτοιου είδους πολιτικές».

πηγή : http://www.kathimerini.gr/