Κτηματολόγιο: Παράταση για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε 111 περιοχές

Geomeletitiki.gr > Uncategorized > Κτηματολόγιο: Παράταση για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε 111 περιοχές

Νομοθετική λύση για να διασωθούν χιλιάδες περιουσίες που έχουν καταγράφει στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» δίνει το ΥΠΕΝ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Παράταση, ώστε οι ενδιαφερόμενοι ιδιόκτητες να ασκήσουν ένδικα μέσα και να διασώσουν τις περιουσίες τους, στις περιοχές που έληξε την 1η Οκτωβρίου 2018 η προθεσμία οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου, προβλέπει νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, η τροπολογία αφορά χιλιάδες ιδιωτικά  ακίνητα, σε 111 περιοχές της χώρας, όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ 111 ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Τα συγκεκριμένα ακίνητα  έχουν καταγραφεί  στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και  προορίζονταν να περάσουν από το 2019 οριστικά την ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

Η νομοθετική ρύθμιση

Η νομοθετική διάταξη, που αντιμετωπίζει το θέμα, δίνοντας προθεσμία ενός ακόμη χρόνου στους ιδιοκτήτες να κινήσουν τις διαδικασίες διάσωσης του ακινήτου τους περιλαμβάνεται  στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση της σύμβασης, μεταξύ Δημοσίου και των ENERGEAN και ΚΑΒΑΛΑ ΟIL, το οποίο εισάγεται  με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να συζητηθεί στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Συγκεκριμένα η διάταξη με τίτλο «ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο» για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει:   «τροποποίηση του άρθρου 6 του νόμου 2664/1998 Α 275 και παράταση προθεσμίας αμφισβήτησης πρώτων εγγραφών. Με την παράγραφο 3 ορίζεται πως για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν την έναρξη ισχύος του νόμου 3481/2006 (Α 162) και με την προϋπόθεση πως η προθεσμία άσκησης αγωγής για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής δεν έχει λήξει μέχρι τις 30/11/2018 η αποκλειστική αυτή προθεσμία είναι 15 ετών. Η χρονική αυτή επέκταση για την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών γίνεται για λόγους διευκόλυνσης των πολιτών και επίλυσης διοικητικών δυσλειτουργιών».

Διαδικασία μετάβασης

Η νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης παράτασης, καθώς ήδη  λήγει και η τελευταία, εννεάμηνη παράταση (αρχικά τρίμηνη) που χορηγήθηκε στις αρχές του έτους, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στα 111 Κτηματολογικά Γραφεία, όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση.

Σημειώνεται ότι για αυτές τις περιοχές πριν τη νομοθετική ρύθμιση  κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταβίβασης των ακινήτων που δεν δηλώθηκαν στο Δημόσιο.

Η συγκεκριμένη διαδικασία κτηματογράφησης  αφορά σε 20 περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και άλλες 91 ανά την επικράτεια . Με  το πέρας της νέας παράτασης που δόθηκε για όσο ακίνητα  δεν εκδηλωθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα , τότε εκείνα θα περάσουν αυτομάτως στο Δημόσιο, καθώς θα θεωρηθούν αγνώστου ιδιοκτήτη.

Πρόκειται για περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, ο Γέρακας, ο Αγ. Ιωάννης Ρέντης, η Ελευσίνα, η Νέα Πέραμος και το Νέο Ψυχικό, καθώς και πόλεις, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και το Αργοστόλι (Κεφαλονιά).

Η διαδικασία της μεταβίβασης της κυριότητας χιλιάδων ακινήτων που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο στο Δημόσιο ενεργοποιείται  όπου λήγει και η τελευταία παράταση, οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και τα Κτηματολογικά Γραφεία αποστέλλουν τα σχετικά στοιχεία στο υπ. Οικονομικών.

Στην όλη διαδικασία μάλιστα αναλαμβάνει να διαδραματίσει ρόλο και η ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας), ο φορέας που έχει συσταθεί για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, από τα έσοδα της οποίας προσδοκάται η αποπληρωμή μέρους του δημοσίου χρέους.

Στο μεταξύ από τις 19 Νοεμβρίου ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων για το υπόλοιπο 63% της έκτασης της χώρας, όπου υπάρχουν πολλά ανοιχτά ιδιοκτησιακά προβλήματα τα οποία προοιωνίζονται νέα μεγάλα προβλήματα στο μέλλον.