Κτηματολόγιο: Οι αναρτήσεις που έρχονται • Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε

Geomeletitiki.gr > Uncategorized > Κτηματολόγιο: Οι αναρτήσεις που έρχονται • Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε

Βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους κτηματογράφησης της χώρας. Ηδη άρχισε την 1η Ιουνίου και λήγει στις 3 Αυγούστου η ανάρτηση της Αθήνας, ενώ έχουν γίνει και οι αναρτήσεις κτηματολογικών στοιχείων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο μεγάλος αριθμός των αναρτήσεων, που αφορά σε πολλές περιοχές, θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το στάδιο η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι κομβικής σημασίας, καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο κτηματολόγιο. Με την ανάρτηση δίνεται η δυνατότητα να γίνει διόρθωση και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία σε χρόνο και χρήμα στο μέλλον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, τυχόν σφάλματα και παραλείψεις να διορθωθούν σε αυτή τη φάση της ανάρτησης, γιατί μετά την ολοκλήρωσή της, που περιλαμβάνει την υποβολή και την εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, διαμορφώνονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, που είναι οι αρχικές εγγραφές του κτηματολογίου και αρχίζει να λειτουργεί το κτηματολογικό γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό του κτηματολογίου εκτός της Αθήνας, οι αναρτήσεις αφορούν στις εξής Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.).

  • Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας
  • Π.Ε. Ημαθίας (Ημαθία)
  • Π.Ε. Λάρισας (Ελασσόνα, Τέμπη, Τύρναβος)
  • Π.Ε. Κορινθίας (Δήμος Κιάτου και Βέλου – Νεράτζης)
  • Π.Ε. Πιερίας (Δήμος Δίου)
  • Π.Ε. Αχαΐας (Δήμος Ακράτας, Κάτω Αχαΐας)
  • Π.Ε. Βοιωτίας (Δήμος Σχηματαρίου)
  • Π.Ε. Ευβοίας (Δήμος Νέας Αρτάκης)
  • Π.Ε. Ηλείας (Δήμος Αμαλιάδας)
  • Π.Ε. Θεσσαλονίκης (Δήμοι Σίνδου, Χαλάστρας και Αγ. Αθανασίου)
  • Π.Ε. Μαγνησίας (Κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Ανηλίου, Ζαγοράς, Κισσού, Μακρυράχης, Μουρεσίου, Ξουριχτίου, Τσαγκαράδας, Νεοχωρίου).

Πώς γίνεται η ανάρτηση των στοιχείων;

Η ανάρτηση των στοιχείων της κτηματογράφησης θα πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους: α) Με την ανάρτηση συνολικά των πινάκων και διαγραμμάτων στο αρμόδιο για κάθε περιοχή γραφείο κτηματογράφησης και την ταχυδρομική αποστολή αποσπασμάτων του κτηματολογικού πίνακα και διαγράμματος σε κάθε δικαιούχο. β) Με την ηλεκτρονική ανάρτηση που θα γίνει στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου www.ktimatologio.gr και συγκεκριμένα μέσω του portal των ηλεκτρονικών υπηρεσιών e – ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε δικαιούχο, αφού δημιουργήσει τον προσωπικό του λογαριασμό, να έχει πρόσβαση ηλεκτρονικά στα στοιχεία που αφορούν σε εκείνον.

Πόσο διαρκεί η ανάρτηση;

Η ανάρτηση είναι πολύ σημαντικό στάδιο για τη διασφάλιση της περιουσίας των ιδιοκτητών και διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων διαμένουν στο εξωτερικό.

Πώς θα μάθω πότε αρχίζει η προανάρτηση στην περιοχή μου;

Προκειμένου να ενημερωθείτε για την έναρξη της ανάρτησης στην περιοχή σας, θα πρέπει να μπαίνετε στο site του κτηματολογίου. Ομως, για την καλύτερη ενημέρωσητων πολιτών το κτηματολόγιοθα αποστείλει καιταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματαστη διεύθυνση επικοινωνίας, που έχειδηλωθεί από κάθε ιδιοκτήτηκαιθα αποσταλούνκαι προσωπικά e – mails.

Τι πρέπει να κάνουμε, όταν ξεκινήσει η ανάρτηση;

Θα πρέπει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτουγια τη συγκεκριμένη περιοχή ανάρτησης να μπει στην ανάλογη εφαρμογή του κτηματολογίου(ktimatologio.gr) στο portal e – ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet για να δει τα αποσπάσματα από τους κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματα, που αφορούν στις ιδιοκτησίες του και να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

1ον Να ελέγξει προσεκτικά όλα τα στοιχεία των δύο αρχείων (απόσπασμα κτηματολογικού πίνακα και απόσπασμα κτηματογραφικού διαγράμματος). Το πρώτο περιλαμβάνει την περιγραφή των ακινήτων και τη νομική πληροφορία, που αφορά σε αυτά. Στο δεύτερο απεικονίζεται το γεωτεμάχιο (όρια, θέση).

2ον Σε περίπτωση που τα καταγεγραμμένα στοιχεία είναι σωστά, δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.

3ον Σε περίπτωση που διαφωνεί με κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση διόρθωσης/ένσταση στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης, συνυποβάλλοντας τα έγγραφα που τεκμηριώνουν την αντίρρησή του.

Εγώ δεν ξέρω από υπολογιστές. Πώς θα μάθω, αν είναι σωστά περασμένη η ιδιοκτησία μου;

Οσοι από τους ιδιοκτήτες δεν τα πάνε καλά με τα ηλεκτρονικά, θα μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής τους ήσε μηχανικό για να ελέγξειαν ταστοιχεία καταχωρήθηκαν σωστά, καθώς και να ελεγχθούν συντεταγμένεςκαι το εμβαδό του ακινήτου στον χάρτη του κτηματολογίου.

Ποια είναι τα στοιχεία της ανάρτησης;

Τα στοιχεία της ανάρτησης είναι:

1) Ο κτηματολογικός πίνακας, που περιλαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων μιας περιοχής, όπως τεκμηριώθηκαν από τους τίτλους και τα υπόλοιπα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Ο πίνακας είναι οργανωμένος ανά ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, που είναι μοναδικός για κάθε ακίνητο).

2) Το κτηματολογικό διάγραμμα, στο οποίο απεικονίζονται τα γεωμετρικά στοιχεία των ακινήτων (όρια, θέση).

Τι ακριβώς πρέπει να προσέξουμε;

1ον Αν τα στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνσης, ΑΦΜ είναι σωστά καταγεγραμμένα.

2ον Αν είναι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γραμμένα τα στοιχεία του ακινήτου, όπως αυτά καταγράφονται στον τίτλο ιδιοκτησίας μας. Οπως τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

3ον Αν είναι σωστά γραμμένος ο αριθμός του συμβολαίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής, καθώς και τα στοιχεία του συμβολαιογράφου.

4ον Αν έχει καταγραφεί σωστά ο αριθμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

5ον Αν είναι σωστά καταγεγραμμένα τα ποσοστά ιδιοκτησίας και το είδος δικαιώματος, γιατί μπορεί να υπάρχει παρακράτηση επικαρπίας που δεν δηλώθηκε.

6ον Αν δηλώθηκαν τα ποσοστά των συνιδιοκτητών στα εξ αδιαιρέτου, διότι ό,τι δεν καταγραφεί ως ιδιοκτησία στο κτηματολόγιο στη συνέχεια χαρακτηρίζεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη και καταλήγει στο Δημόσιο.

7ον Αν το οικόπεδο αποτυπώνεται κατά σχήμα, θέση και όρια σωστά στο κτηματολογικό απόσπασμα.

8ον Αν η διαφορά στο εμβαδόν του οικοπέδου που καταγράφει το κτηματολόγιο και εκείνου που αναγράφεται στο συμβόλαιο είναι στα όρια της απόκλισης, όπως αυτά σημειώνονται στο κάτω μέρος του κτηματολογικού αποσπάσματος.

9ον Αν καταγράφηκαν όλα τα δικαιώματακαιέχουν πάρει κωδικό ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει πως αν δηλώσαμε πέντε δικαιώματα, θα πρέπει να υπάρχουν πέντε κωδικοί ιδιοκτησίας.

10ον Αν υπάρχει αναφορά για δικαιώματα που απορρίφθηκαν εξαιτίας έλλειψης επαρκών στοιχείων που θεμελιώνουν δικαίωμα. Στην περίπτωση αυτήθα πρέπει αν επισκεφτούμε το κτηματολογικό γραφείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

11ον Αν υπάρχουν παρατηρήσεις στο ειδικό έντυπο (Α1). Στην περίπτωση που υπάρχουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουμεμε το γραφείο κτηματογράφησης προκειμένου να προσκομίσουν τα έγγραφα που απαιτούνται.

12ον Αν υπάρχει παρατήρηση ότι εκκρεμεί η πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης των 35 ή 20 ευρώανάλογα με το είδος της ιδιοκτησίας (κατοικία ή αποθήκη / γκαράζ), διότι όσοι δεν το έχουν καταβάλει δεν μπορούν να δουν τα κτηματολογικά αποσπάσματα.

Διαπίστωσα σφάλματα και θέλω να τα διορθώσω. Τι κάνω;

• Αν υπάρχουν προφανή (πρόδηλα) σφάλματα (π.χ. λάθος πατρώνυμο, αριθμός συμβολαίου, αριθμός μεταγραφής, όροφος ή εμβαδόν διηρημένης ιδιοκτησίας) υποβάλετε ψηφιακά την ένστασή σας, χωρίς κόστος, εντός της προβλεπόμενης για κάθε περιοχή προθεσμίας.

• Αν υπάρχουν πιο σοβαρά σφάλματα, (π.χ. εμβαδόν γεωτεμαχίου, όρια ιδιοκτησίας, αντικατάσταση (εκτοπισμός) δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου (πλήρους/ψιλής κυριότητας, επικαρπίας) υποβάλετε ένσταση εντός της προβλεπόμενης για κάθε περιοχή προθεσμίας, ψηφιακά, μέσω κωδικών TAXIS, επισυνάπτοντας τα ανάλογα έγγραφα που τεκμηριώνουν το αίτημά σας και καταβάλλοντας 5 ευρώ μέσω κάρτας πληρωμών.

Κατ’ εξαίρεση και μετά από συνεννόηση με το γραφείο κτηματογράφησης μπορεί να υποβληθείη ένσταση σε αυτό, μόνο με ραντεβού.

Εχω δηλώσει ένα ακίνητο και δεν εμφανίζεται. Τι να κάνω;

• Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει σωστά την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό σας.

• Βεβαιωθείτε ότι έχετε δηλώσει το ακίνητο που αναζητάτε ελέγχοντας το σχετικό αποδεικτικό της δήλωσής σας. Οσες δηλώσεις κτηματολογίου υποβλήθηκαν δύο μήνες πριν την ανάρτηση, έχουν καταχωρηθεί, αλλά δεν θα εμφανίζονται στο σύστημα.

Δεν έχω υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας. Τι κάνω;

Αν δεν υποβάλατε δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο εμπρόθεσμα, μπορείτε να υποβάλετε ακόμα και σήμερα τη δήλωσή σας ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας του κτηματολογίου. Κατ’ εξαίρεση και μετά από συνεννόηση με το γραφείο κτηματογράφησης μπορεί να υποβληθεί σε αυτό, μόνο με ραντεβού.

πηγη https://www.b2green.gr/