Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου,παρεκκλίσεις δόμησης, εκτός σχεδίου, χρήσεις γης στο Νέο πολεοδομικό-χωροταξικό Νομοσχέδιο

Geomeletitiki.gr > ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ > Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου,παρεκκλίσεις δόμησης, εκτός σχεδίου, χρήσεις γης στο Νέο πολεοδομικό-χωροταξικό Νομοσχέδιο

Στο νέο πολεοδομικό – χωροταξικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατάργηση των παρεκκλίσεων αρτιότητας για οικόπεδα 750 και 1.200 τετραγωνικών μέτρων, μείωση της μέγιστης εκμετάλλευσης για εκτός σχεδίου κτίσματα, μείωση κατά 10% του μέγιστου συντελεστή δόμησης, εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου πριν από το τέλος του 2020 και ενεργοποίηση από τις αρχές του 2021 της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.

Σε αυτή τη φάση οι αλλαγές είναι οι εξής:

-στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί πριν από το τέλος του 2020. Το μέτρο αυτό αφορά ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Γιατί; Επειδή από την 1η Οκτωβρίου 2020 και μετά η τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Επί της ουσίας, είναι μια ηλεκτρονική δήλωση, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά στοιχείων/εγγράφων, όπως είναι για παράδειγμα, η οικοδομική άδεια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κ.ά.

-Καταργούνται, όπως προαναφέρθηκε, οι ακραίες παρεκκλίσεις που δίνουν τη δυνατότητα να οικοδομούνται οικόπεδα 750 και 1.200 τετραγωνικών μέτρων. Σημειώνεται πως σήμερα ο γενικός κανόνας για την εκτός σχεδίου δόμηση είναι τέσσερα στρέμματα για 200 τ.μ. και οκτώ στρέμματα για 280 τ.μ. Ωστόσο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους, μέσα στο όποιο θα μπορούν να εκδίδονται οικοδομικές άδειες των προαναφερόμενων μεγεθών.

-Η μέγιστη εκμετάλλευση μειώνεται από 400 τετραγωνικά μέτρα σε 380, ενώ η για τις υπόλοιπες χρήσεις γενική κατεύθυνση είναι για μείωση του συντελεστή δόμησης κατά 10%, σε σύγκριση με τον σήμερα επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης.

-Εισάγεται ο θεσμός του μητρώου πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών των πολεοδομικών και χωροταξικών σχεδίων. Κατά τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, πρόκειται για ένα μέτρο που θα μειώσει τους τεράστιους χρόνους που απαιτούνται σήμερα για την εκπόνηση και έγκριση χωρικών σχεδίων (σ.σ.: 12 χρόνια για τα γενικά πολεοδομικά σχέδια και 15-20 για τις πράξεις εφαρμογής).

-Αναμορφώνεται το σύστημα των ελεγκτών δόμησης: πλέον, όπως προβλέπεται, ενεργοποιούνται σε ένα ευρύ πεδίο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τόσο τις νέες κατασκευές (για να μην υπάρξει νέο κύμα αυθαίρετης δόμησης) όσο και τα δηλωθέντα και μη δηλωθέντα αυθαίρετα.

 

-Στον τομέα χρήσεων γής, δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο για τον χειρισμό των χρήσεων γης με την εισαγωγή ενός συστήματος αναφοράς. Μέσα από αυτό, από τα διάφορα σχέδια αναφοράς, θα επιλέγονται χρήσεις συμβατές με τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής μελέτης και τους στόχους του σχεδίου. Επιπλέον, θεσπίζονται η λεγόμενη Εθνική Ονοματολογία Χρήσεων Γης και γενικοί κανόνες για τη συγκρότηση και λειτουργία της.

ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους. Τα οφέλη από τη μεταφορά συντέλεση δόμησης έχουν πολλούς αποδέκτες. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος στέκεται ιδιαίτερα σε δύο: α) στα ιδιωτικά δεσμευμένα οικόπεδα και β) στα διατηρητέα κτήρια.

Όπως λέει, για την πρώτη περίπτωση, που τα οικόπεδα έχουν δεσμευτεί για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων από τον πολεοδομικό σχεδιασμό, με το νέο «πολεοδομικό εργαλείο» θα μπορεί ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου να αποζημιώνεται άμεσα και ταυτόχρονα θα δημιουργούνται και οι κοινόχρηστοι χώροι.

Για τη δεύτερη περίπτωση, η διαφορά μεταξύ του πραγματοποιημένου συντελεστή δόμησης στο διατηρητέο και του επιτρεπόμενου θεωρητικά με βάση τους ισχύοντες όρους στη γύρω περιοχή θα μπορεί πλέον να πωλείται (μέσω της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης και της Ψηφιακής Τράπεζας Γης που δρομολογείται). Έτσι, οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν ένα σημαντικό έσοδο, κάτι που επιβάλλεται και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για να τους δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των (υποχρεωτικά προβλεπόμενων από τη νομοθεσία) επισκευών των διατηρητέων.