O νέος flyover αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη έχει σαν στόχο να λύσει τα χρόνια κυκλοφοριακά προβλήματα της συμπρωτεύουσας. Δημιουργείται ένας οδικός άξονας υψηλών προδιαγραφών που θα επιτρέπει την ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού, μειώνοντας τον όγκο των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης.
Τα σχέδια για την ανατολική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης οδού και την κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου τύπου flyover.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών, ανακοίνωσε τον Προσωρινό Ανάδοχο για το οδικό έργο μέσω ΣΔΙΤ «Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης» (FlyOver), προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ. Είναι η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.
Επόμενο βήμα η συμβασιοποίηση του έργου και η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver), θα είναι ένας νέος, υπερσύγχρονος εναέριος αυτοκινητόδρομος που θα εξασφαλίσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης καθώς θα κάνει τις μετακινήσεις πιο γρήγορες και ασφαλείς, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Όταν το έργο ολοκληρωθεί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη flyover οδό στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος έργου 13 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου, μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων, τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνολική αναβάθμιση του ανατολικού τμήματος της Περιφερειακής οδού της πόλης, όπου θα κατασκευαστεί ένα flyover δρόμος (δρόμος πάνω σε δρόμο). Με βάση τα αρχικά σχέδια θα ξεκινά από το ύψος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και θα καταλήγει στο ανισόπεδο κόμβο 10, στα Κωνσταντινουπολίτικα.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, το έργο «…μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή του, που θα χρειαστεί περίπου 4 χρόνια»
Ο fly over δεν είναι το μόνο μεγάλο οδικό έργο ΣΔΙΤ στο οποίο έχουμε εξελίξεις. Είναι επίσης η μετατροπή της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας σε αυτοκινητόδρομο, αλλά και το τμήμα Δράμα – Αμφίπολη.
Οι τρεις μείζονες αυτές οδικές υποδομές θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών συγκεκριμένα κι αυτή η μέθοδος φαίνεται προς το παρόν να αποδίδει, τουλάχιστον ως προς την έναρξη υλοποίησης των υποδομών. Στην πορεία θα μπορεί να κριθεί εάν όντως ήταν η πιο κατάλληλη, δεδομένης και της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας πάντα.
Σε κάθε περίπτωση, το 2022 δρομολογεί εξελίξεις στα τρία αυτά έργα.
Χρονικά, το fly over προηγείται. Είναι άλλωστε και ο «οδηγός» για τα υπόλοιπα έργα ΣΔΙΤ στις οδικές υποδομές. Το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρικών κατασκευαστικών σχημάτων για την υλοποίησή του δείχνει ότι επενδυτικά οι κατασκευαστικές βλέπουν προοπτική σε αυτά τα έργα, που άλλωστε είναι και από τα τελευταία σε επίπεδο οδικών υποδομών στη χώρα, μαζί με άλλους σημαντικούς δρόμους, όπως το βόρειο τμήμα του Ε65, ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, και ο άξονας Πύργος – Πάτρα και Πάτρα – Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά στον άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, εντός του 2022 αναμένεται να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός και σύμφωνα με τους υπολογισμούς ανάδοχος αναμένεται να προκύψει μέχρι το τέλος του έτους. Η διαγωνιστική διαδικασία όπως εκτιμούν τα αρμόδια στελέχη υπολογίζεται να ανοίξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ακριβώς την ίδια χρονική σειρά αναμένεται να ακολουθήσει και η κατασκευή του άξονα Δράμας – Αμφίπολης. Έτσι και τα δυο αυτά κρίσιμα για τη βόρεια Ελλάδα οδικά έργα αφού αποκτήσουν ανάδοχο θα μπορούν να δουν τα πρώτα εργοτάξια να εγκαθίστανται μέσα στο επόμενο έτος.
Επί της ουσίας με αυτά τα έργα κλείνει η ατζέντα των μείζονων υπερτοπικών οδικών υποδομών στην περιοχή. Μια ατζέντα που άρχισε να δημιουργείται με την έναρξη υλοποίησης της Εγνατίας Οδού και μένει ανοιχτή επί δεκαετίες, με τις όποιες συμπληρώσεις (οδικοί άξονες που προστέθηκαν στην πορεία) και τις όποιες… αφαιρέσεις (σχεδιασμοί που εγκαταλείφθηκαν, όπως για παράδειγμα ο εξωτερικός περιφερειακός δακτύλιος της Θεσσαλονίκης).