Κτηματολόγιο: Ξεκινάει η τελευταία μελέτη κτηματογράφησης – Ανάρτηση σε Καστοριά , Φλώρινα – Κρήτη και Κυκλάδες συνεχίζουν με χαμηλή προσέλευση

Geomeletitiki.gr > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Κτηματολόγιο: Ξεκινάει η τελευταία μελέτη κτηματογράφησης – Ανάρτηση σε Καστοριά , Φλώρινα – Κρήτη και Κυκλάδες συνεχίζουν με χαμηλή προσέλευση

Η τελευταία σύμβαση κτηματογράφησης αφορά τις περιοχές Κέρκυρας και Θεσπρωτίας, όπου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2023.

Μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ» κλείνει εντός του Νοεμβρίου καθώς τότε αναμένεται να ξεκινήσει η  τελευταία σύμβαση κτηματογράφησης για τις περιοχές Κέρκυρας – Θεσπρωτίας και να αρχίσει εντός του 2023 η συλλογή ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Με την έναρξη του τελευταίου έργου, θα βρίσκεται πλέον υπό κτηματογράφηση ολόκληρη η Ελληνική επικράτεια.

Η σύμβαση Κέρκυρας – Θεσπρωτίας αποτελεί την τελευταία από τις μελέτες του μεγάλου διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί το 2016, οι οποίες είχαν καθυστερήσει λόγω   δικαστικών εμπλοκών. Τα εκτιμώμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα για τις δύο περιοχές υπολογίζονται σε  458.540.  

Χαμηλά ποσοστά δηλώσεων στην Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Ειδικότερα, στο Ρέθυμνο και στις Κυκλάδες, όπου έληξαν εντός του καλοκαιριού και οι τελευταίες παρατάσεις , στην μεν πρώτη περιοχή η συλλογή δικαιωμάτων ιδιοκτησίας είναι λίγο πάνω από το 15% και στα νησιά των Κυκλάδων στο 54%. Όσο για τα Χανιά και το  Ηράκλειο όπου οι παρατάσεις λήγουν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αντίστοιχα, τα ποσοστά των δηλώσεων είναι κάτω του 20%. Είναι αξιοσημείωτο ότι ποσοστό τουλάχιστον 55% στη συλλογή δηλώσεων αποτελεί τον  συμβατικό στόχο προκειμένου να προχωρήσει με ασφάλεια η κτηματογράφηση στην επόμενη φάση, δηλαδή της προανάρτησης.

Ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου 2022 η ανάρτηση στην Καστοριά και στη Φλώρινα

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημερώσε όσες και όσους είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Καλλικρατικών Δήμων Καστοριάς, Νεστορίου, Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και Αμυνταίου, Πρεσπών, Φλώρινας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, πως στις 29 Αυγούστου 2022 ξεκίνησε η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων.

Η διαδικασία της Ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα Γραφεία Κτηματογράφησης

Δηλώσεις αυθαιρέτων σε δάση-Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο

Ανοίξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν «ρύθμιση» για ένα απροσδιόριστο, προς το παρόν, χρονικό διάστημα, μέχρι οι δηλώσεις να συνεξεταστούν και να οδηγήσουν στην πολεοδόμηση ή μη μιας περιοχής.

Η διαδικασία προβλέφθηκε πριν από δύο χρόνια, στον ν. 4685/20, χωρίς όμως να τεθεί μέχρι τώρα σε εφαρμογή. Η ρύθμιση αφορά μόνο κατοικίες (και τις συνοδές τους εγκαταστάσεις), ακολουθώντας σε γενικές γραμμές τους περιορισμούς που έθεσε την προηγούμενη δεκαετία η νομοθεσία για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων: πρέπει να έχουν ανεγερθεί πριν από τις 28 Ιουλίου 2011 (χρονική «κόκκινη γραμμή»), να βρίσκονται εκτός περιοχών Natura, αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλού, ρεμάτων κ.ο.κ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν μια αίτηση που να περιλαμβάνει την περιγραφή της κατοικίας, μια υπεύθυνη δήλωση ότι το κτίριο πληροί τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση και ένα παράβολο 250 ευρώ. Αυτόματα, το παράνομο κτίσμα εξαιρείται από την κατεδάφιση, ενώ αναστέλλονται όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος του (πρόστιμα, διοικητική αποβολή κ.ο.κ.). Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας εκτιμάται ότι θα δώσει τέλος (πιθανότατα οριστικό) στις όποιες λιγοστές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση εκτελούνταν τα προηγούμενα χρόνια – υπενθυμίζεται ότι εδώ και μια διετία έχουν επίσης ανασταλεί οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στους αιγιαλούς.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, αφού ολοκληρωθεί η συλλογή των δηλώσεων, θα καταρτιστούν οικονομοτεχνικές μελέτες (μία ανά περιφέρεια) στην οποία θα αποτυπώνεται συνολικά η εικόνα του προβλήματος. Κατόπιν το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δρομολογήσει μέσω προεδρικών διαταγμάτων την πολεοδόμηση των περιοχών αυτών, δίνοντας δυνατότητα διατήρησης των δασικών αυθαιρέτων έως 30 έτη (που προφανώς ισοδυναμεί με πλήρη νομιμοποίηση). Οσοι νομιμοποιηθούν θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο, ο τρόπος υπολογισμού του οποίου δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Οπως καθορίστηκε πρόσφατα (ν. 4964/22), η διαδικασία υποβολής δηλώσεων θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

banner espa
Μετάβαση στο περιεχόμενο