Τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση για τα δασικά αυθαίρετα

Geomeletitiki.gr > Uncategorized > Τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση για τα δασικά αυθαίρετα

Τη λύση του «δασικού ισοζυγίου» υιοθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να επιλύσει τον γόρδιο δεσμό των οικισμών αυθαιρέτων, των λεγόμενων οικιστικών πυκνώσεων. Το μοντέλο βασίζεται στο πρότυπο του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου», το οποίο είχε περιληφθεί στους τελευταίους νόμους τακτοποίησης αστικών αυθαιρέτων και είχε προταθεί ως λύση προκειμένου οι σχετικές ρυθμίσεις να γίνουν αποδεκτές ως προς τη συνταγματικότητά τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αύριο Πέμπτη, θα θέτει κανόνες τακτοποίησης και όχι νομιμοποίησης των αυθαίρετων που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Οι ιδιοκτήτες τους θα καταβάλλουν πρόστιμο διατήρησης προκειμένου να μην κατεδαφιστούν, για διάστημα ίσο με τον κύκλο ζωής τους κατασκευής. Τα «δασικά αυθαίρετα» που θα τακτοποιούνται θα απαγορεύεται να μεταβιβάζονται, αλλά δεν θα επιτρέπεται η ανακατασκευή τους.

Για τα παράνομα κτίσματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί εντός περιοχών υψηλής προστασίας (Εθνικούς Δρυμούς, παραλία, αιγιαλό, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους) προβλέπονται βαριά πρόστιμα και κατεδάφιση.

Στα …απαλά φαίνεται ότι θα πέσουν χιλιάδες αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται σε εκτάσεις που με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 είναι δασικές, αλλά είτε έχουν νόμιμες οικοδομικές άδειες, είτε βρίσκονται σε περιοχές επέκτασης σχεδίων πόλης, ή οικισμών, βάσει παλαιότερων αποφάσεων της Διοίκησης.

Οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις με την καταβολή ενός παραβόλου. Έτσι, τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας θα καταγραφούν και θα δημιουργηθεί ένα «μητρώο δασικών αυθαιρέτων».

Οι εισπράξεις από τα πρόστιμα τακτοποίησης θα συγκεντρώνονται σε ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο. Από τα κονδύλια που θα συγκεντρώνονται θα χρηματοδοτούνται έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος που επλήγη από την αυθαίρετη δόμηση. Έτσι θα λειτουργήσει ο μηχανισμός του «δασικού ισοζυγίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυνατότητα χρήσης του εργαλείου της Τράπεζας Γης και της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης σε νέες περιοχές.

Το ΥΠΕΝ θα θέσει αύριο σε διαβούλευση τις νέες ρυθμίσεις καθώς την Παρασκευή εκδικάζεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η σχετική προσφυγή, προκειμένου να εκδοθεί οριστική απόφαση για τις «οικιστικές πυκνώσεις» και τη συνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης οριοθέτησης των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Τράτσα Μάχη