Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις αυθαιρέτων και αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους

Geomeletitiki.gr > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις αυθαιρέτων και αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους

Παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 δίνει η κυβέρνηση στις δηλώσεις των «κρυμμένων» τετραγωνικών στους Δήμους. Ετσι όσοι ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι στον λογαριασμό της ΔΕΗ δεν αναγράφονται τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών για όσα ακίνητα κατά το παρελθόν είχαν δηλωθεί πλημμελώς στους δήμους και να γλιτώσουν αναδρομικά πρόστιμα και φόρους.

Ομως οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη δήλωσή τους, γιατί πλέον σε ό,τι αφορά στα ακίνητα, η καταγραφή γίνεται ηλεκτρονικά και μπορεί εύκολα να διασταυρωθεί με τα στοιχεία άλλων υπηρεσιών και να «αποκαλυφθούν» αυθαίρετες προσθήκες, αποθήκες, πατάρια κ.λπ.

Συγκεκριμένα η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που λειτουργεί για τη δήλωση των τετραγωνικών μέτρων ακινήτων στους Δήμους, διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9, όσο και με το σύστημα της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σε λίγο καιρό θα συνδέεται και με τη βάση του Κτηματολογίου, την Πολεοδομία και τη βάση της Ταυτότητας του Κτιρίου.

Για αυτό τον λόγο θα πρέπει όσοι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι έχουν αυθαίρετα να απευθυνθούν σε μηχανικό, ο οποίος θα καταγράψει τα ακριβή τετραγωνικά του ακινήτου και θα προχωρήσει και στην πολεοδομική τακτοποίηση τους ώστε στη συνέχεια να γίνει η διόρθωση του Ε9 και η δήλωση τετραγωνικών στο Δήμο.

 

Πώς βρίσκουμε ποια είναι τα νόμιμα τετραγωνικά του ακινήτου μας

1ον Βρίσκουμε το συμβόλαιο ιδιοκτησίας μας για να διαβάσουμε το εμβαδό του ακινήτου μας, που αναγράφεται σε αυτό.

2ον Βρίσκουμε στο αρχείο μας την οικοδομική άδεια ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο νομιμότητας του κτιρίου μας (π.χ. νομιμοποίηση με νόμο Τρίτση, εξαίρεση από κατεδάφιση κλπ).

3ον Αν δεν έχουμε φάκελο με τα σχέδια της οικοδομής στο σπίτι μας, μπορούμε να το προμηθευτούμε μετά από σχετική αίτηση από το αρχείο της Πολεοδομίας.

4ον Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται στο συμβόλαιο η ακριβή έκταση του οικοπέδου αλλά γράφεται στο «περίπου» ή «όσης έκτασης κι αν είναι», τότε κάνουμε σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα.

5ον Τα κτίρια που έχουν κτισθεί πριν το 1955 είναι νόμιμα και ας μην έχουν οικοδομική άδεια. Όμως θα πρέπει να μετρηθούν οι διαστάσεις τους για να δηλωθούν τα σωστά τετραγωνικά τους μέτρα.

6ον Νομιμοποιούμε τυχόν αυθαιρεσίες που έχουμε κάνει (π.χ. πατάρια, κλείσιμο ημιυπαίθριου, αποθήκη, υπόγεια κλπ), για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τα δηλώσουμε.

7ον Ελέγχουμε και διορθώνουμε τα τετραγωνικά μέτρα της οικοδομής που δηλώνουμε στο Ε9, ώστε να ταυτίζονται με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στο έντυπο της Οικοδομικής Άδειας και συμπληρώνουμε τα τετραγωνικά σε περίπτωση που έχουμε κάνει τακτοποίηση αυθαιρέτων.

 

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι νόμιμο, καθώς και αν δηλώνω σωστά υπόγειο, πατάρι και άλλους βοηθητικούς χώρους. Τι πρέπει να κάνω;

Για να ελέγξετε αν τα τετραγωνικά που δηλώνετε στο Ε9 και στον Δήμο είναι σωστά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μηχανικό ο οποίος θα κάνει αυτοψία και θα ελέγξει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα του κτιρίου και μια σειρά από στοιχεία όπως:

– Την ύπαρξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας (π.χ. ανεξάρτητο διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα κλπ).

– Ποιο είναι το εμβαδό του χώρου, χωρίς τους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους.

– Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, ποια είναι η μικτή επιφάνεια αυτών (εξωτερικοί τοίχοι, κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

– Εάν υπάρχουν ημιυπαίθριοι χώροι που έκλεισαν και έγιναν κύριοι χώροι.

– Εάν βοηθητικοί χώροι μετατράπηκαν σε κατοικίες.

– Για την αποθήκη, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον όροφο στον οποίο βρίσκεται, ελέγχεται αν αυτή αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία ή αποτελεί παρακολούθημα.

– Εάν το υπόγειο έχει βοηθητική χρήση, ή μετατράπηκε σε κατοικία.

– Σοφίτα που μετατράπηκε σε κατοικία.

– Πατάρι που προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριου ή του βοηθητικού χώρου, ανάλογα με τη χρήση του.

– Ημιτελές ακίνητο, το οποίο ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

– Εάν υπάρχουν ημιυπόγεια ή ημιώροφοι που θεωρούνται ισόγειοι.

 

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσω για τη διόρθωση των τετραγωνικών στον Δήμο;

Η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά και λόγω της άμεσης διασύνδεσης με το σύστημα της Εφορίας taxisnet και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά των δηλωθέντων στοιχείων, δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού, όμως για να δηλώσει κάποιος τα σωστά τετραγωνικά, καλό είναι να σιγουρευτεί αν πράγματι δηλώνει στο Ε9 τα σωστά τετραγωνικά και σε περίπτωση λάθους να το διορθώσει.

 

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συγκεντρώσετε πρώτα τα εξής έγγραφα – στοιχεία:

1ον) Το συμβόλαιο ιδιοκτησίας.

2ον) Τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου. Σε περίπτωση που το συμβόλαιο είναι παλαιό και δεν αναγράφει τα ακριβή τετραγωνικά του οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.

3ον) Την οικοδομική άδεια ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο νομιμότητας του κτιρίου (π.χ. νομιμοποίηση με νόμο Τρίτση, εξαίρεση από κατεδάφιση κλπ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε το σχετικό έγγραφο, μπορούμε να το προμηθευτούμε μετά από σχετική αίτηση από το αρχείο της Πολεοδομίας.

4ον) Την κάτοψη της Οικοδομικής Άδειας, όπου φαίνονται αναλυτικά οι στεγασμένοι κύριοι και οι βοηθητικοί χώροι.

5ον) Το έντυπο της οριστικής υπαγωγής τυχόν αυθαιρέτων τμημάτων που αφορούν στο ακίνητο (π.χ. πατάρια, κλείσιμο ημιυπαίθριου, αποθήκη, υπόγεια κλπ).

6ον) Το τελευταίο Ε9

7ον) Πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος (σε περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου)

8ον) Η δήλωση που υποβάλαμε στο Κτηματολόγιο

 

Τι ακριβώς δηλώνω ως τετραγωνικά μέτρα στον Δήμο;

✓ Για οριζόντια ιδιοκτησία (π.χ. ανεξάρτητο διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα κλπ) το εμβαδό του χώρου χωρίς τους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους.

✓ Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών (εξωτερικοί τοίχοι, κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

✓ Προσθέτουμε στους κύριους χώρους τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους.

✓ Βοηθητικοί χώροι που μετατράπηκαν σε κατοικίες.

✓ Αποθήκη, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον όροφο στον οποίο βρίσκεται. Εφόσον η αποθήκη δεν αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία, αναγράφεται ως βοηθητικός χώρος της ιδιοκτησίας, της οποίας αποτελεί παρακολούθημα.

✓ Υπόγειο είτε έχει βοηθητική χρήση, είτε μετατράπηκε σε κατοικία.

✓ Σοφίτα που μετατράπηκε σε κατοικία.

✓ Πατάρι, εφόσονέχει ενιαία λειτουργική ενότητα με το λοιπό κτίσμα, προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριου ή βοηθητικού χώρου, ανάλογα με τη χρήση του.

✓ Ημιτελές ακίνητο, όταν έχει κατασκευασθεί ο σκελετός της οικοδομής και πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή, το οποίο ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Τι ακριβώς ισχύει με τις φοροαπαλλαγές για τα αυθαίρετα τετραγωνικά;

α) Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου έχουν προθεσμία να δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ολοκληρώσει την τακτοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων και δεν έχουν ενημερώσει για τις αλλαγές αυτές στους Δήμους. Στην περίπτωση αυτή δεν θα επιβαρυνθούν με αναδρομικές επιβαρύνσεις καιδημοτικά τέλη για την δεκαετία 2010 – 2019.

β) Αυθαίρετα κτίσματα που νομιμοποιούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να κάνουν τη σχετική δήλωση οι ιδιοκτήτες με τα επιπλέον τετραγωνικά που έχουν τακτοποιήσει, χωρίς να καταβάλλουν φόρους σε εφορία, πρόστιμα διατήρησης στην πολεοδομία και ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.

 

Τι θα γίνει σε όσους δεν υποβάλλουν διορθωτική δήλωση;

Καταρχήν δεν θα μπορέσουν να μεταβιβάσουν το ακίνητο τους, αφού για τηνσύνταξη συμβολαίων και την μεταβίβαση ακινήτου είναι απολύτως απαραίτητη η βεβαίωση του Δήμου ότι δεν οφείλουν ΤΑΠ.

 

Τι θα συμβεί αν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα εμβαδά;

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

Πηγή: taxydromos.gr