Κορωνοϊός:Διαδραστική πλατφόρμα του Μετσόβειου πολυτεχνείου δίνει ανάλυση εκτίμηση και πρόβλεψη

Geomeletitiki.gr > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > Κορωνοϊός:Διαδραστική πλατφόρμα του Μετσόβειου πολυτεχνείου δίνει ανάλυση εκτίμηση και πρόβλεψη

Σε όλο τον κόσμο πλέον επιστημονικές ιατρικές ομάδες αγωνίζονται για να βρουν ένα εμβόλιο για τον COVID-19 ή τρόπους για να συγκρατήσουν  την εξαπλώση , η οποία είναι ραγδαία σε όλο τον πλανήτη. Οι κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα περιορισμού του με βασικό άξονα τήρησης κανόνων υγιεινής και περιορισμό κυκλοφορίας.

Είναι πολύ σημαντικό όμως να χαρτογραφηθεί ο ιός, να κατανοηθεί το πρότυπο του, τα κέντρα μεγάλης μεταδόσης μρη και να ληφθούν τεκμηριωμένες αποφάσεις βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα.

 

Η Διαδραστική πλατφόρμα του ΕΜΠ  Η επιστημονική Ομάδα Ανάλυσης και Έρευνας του GeoCHOROS στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Ελλάδας δημιούργησε μια πλατφόρμα που παρέχει ένα εργαλείο καθώς και ένα χώρο εργασίας και έρευνας για τη χωροχρονική ανάλυση και τη γεω-οπτικοποίηση των παγκόσμιων δεδομένων που σχετίζονται με το Coronavirus .

Μέσω αυτής της πλατφόρμας, οι χρήστες μπορούν να οπτικοποιήσουν εύκολα τα αναλυτικά στοιχεία και να τα προβάλλουν απευθείας σε θεματικούς χάρτες, διαγράμματα και γραφήματα, να εντοπίσουν τα πρότυπα με την αλληλεπίδραση των πληροφοριών που εμφανίζονται και του τρόπου επεξεργασίας τους.

Εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία ισχυρίζονται ότι αυτή είναι η μόνη πλατφόρμα που δίνει την «πραγματική εικόνα και διάδοση της πανδημίας», ειδικά επειδή εμφανίζει τους αριθμούς Coronavirus (περιπτώσεις, θανάτους, ανάρρωση ) με υπολογισμούς σε σχέση με άλλες παραμέτρους όπως

·         συνολικός πληθυσμός της χώρας

·         η έκταση της χώρας

·         η πληθυσμιακή πυκνότητα της χώρας 

“Σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες, είναι η μόνη που δίνει μια πραγματική εικόνα του μεγέθους του προβλήματος σε κάθε χώρα και σε όλο τον κόσμο και διευκολύνει τον επισκέπτη να κάνει συγκρίσεις, ακόμη και εκτιμήσεις της εξέλιξης”

“Ο λόγος που αναπτύξαμε αυτή την πλατφόρμα είναι επειδή αυτό είναι ένα φαινόμενο που οι άνθρωποι αξιολογούν με βάση 3-4 βασικά στοιχεία – πόσες περιπτώσεις υπάρχουν, πόσα θανάσιμα και πόσοι έχουν ανακάμψει. Αλλά αυτοί οι αριθμοί πρέπει να σταθμίζονται ανάλογα με τη χώρα στην οποία αναφέρονται “, ανέφερε ο καθηγητής Γιώργος Φώτης.

Το έργο επιβλέπεται από τον Γιώργο Ν. Φωτή, Καθηγητή Γεωγραφικής Ανάλυσης και Σχεδιασμού Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και αναπτύσσεται από τον Γεώργιο Παναγιωτόπουλο, φοιτητή στο πανεπιστήμιο. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων GitHub του Πανεπιστημίου John Hopkins ως την κύρια πηγή δεδομένων που αναφέραμε σε προηγούμενο αρθρο

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο διαδραστικής πλατφόρμας

http://geochoros.survey.ntua.gr/coronavirus/