Έρχεται νομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΝ για οικιστικές πυκνώσεις, δασικούς χάρτες, χωρικά σχέδια κλπ

Geomeletitiki.gr > ΔΑΣΙΚΑ > Έρχεται νομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΝ για οικιστικές πυκνώσεις, δασικούς χάρτες, χωρικά σχέδια κλπ

Ενα νομοσχέδιο-σκούπα αποκλειστικά για περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα σκοπεύει να δώσει σε διαβούλευση έως τον Φεβρουάριο το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως αποκάλυψε χθες ο δημοσιογράφος Γ. Λιάλιος στην “Καθημερινή”. Θα περιλαμβάνει την πρόταση του υπουργείου για τις οικιστικές πυκνώσεις και την εξέταση των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, τη νέα «αρχιτεκτονική» του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τα τοπικά χωρικά σχέδια και άλλα.

Το περιεχόμενο των ρυθμίσεων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί σε όλα τα ζητήματα. Για παράδειγμα, ένα από τα πιο σύνθετα είναι η υπόθεση των οικιστικών πυκνώσεων, δηλαδή των οικισμών αυθαιρέτων που υποδείχθηκαν από τους δήμους ώστε να εξαιρεθούν από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει πάση θυσία να αποφύγει την κατάθεση μιας ρύθμισης η οποία στη συνέχεια θα κριθεί αντισυνταγματική. Για τον λόγο αυτό έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσπαθήσει να παρακάμψει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (με την οποία οι οικιστικές πυκνώσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές).

Το νομοσχέδιο-σκούπα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εξέτασης των αντιρρήσεων, ένα ακόμα μείζονος σημασίας ζήτημα καθώς απειλεί τον στόχο της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών έως το 2020. Με το θέμα ασχολήθηκε επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων Κώστα Αραβώση, η οποία έχει παραδώσει τις προτάσεις της στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα που θα προσεγγίσει το νέο νομοθέτημα, είναι το σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις σκέψεις που υπάρχουν σήμερα στο υπουργείο είναι να δοθεί συντονιστικός ρόλος στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), έναν φορέα του υπουργείου με περιορισμένο αντικείμενο σήμερα. Σύμφωνα με την ίδια σκέψη, οι φορείς θα υπάγονται απευθείας στο ΕΚΠΑΑ χωρίς να διαθέτουν πλέον δικά τους διοικητικά συμβούλια αλλά έναν διευθυντή, ενώ συμμετοχή τοπικών κοινωνιών, φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων θα εξασφαλιστεί μέσω επιτροπών. Επίσης ένα από τα θέματα που εξετάζεται είναι η συγχώνευση των (38 σήμερα) φορέων σε λιγότερους, ενώ θα επιδιωχθεί η κάλυψη των κενών από τις Περιφέρειες (πιθανώς και δήμους) μέσω προγραμματικών συμβάσεων για συγκεκριμένες δράσεις ή έργα.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που θα περιλάβει το σχέδιο νόμου:

• Περιβαλλοντική αδειοδότηση. Οπως έχει ήδη εξαγγελθεί, θα κατατεθούν ρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών.

• Τοπικά χωρικά σχέδια. Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το περιεχόμενο των σχεδίων, με στόχο να ακολουθήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμών για τις πρώτες ομάδες περιοχών. Το υπουργείο σκέπτεται να τα αναβαπτίσει σε «τοπικά πολεοδομικά σχέδια» καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ο όρος «χωρικά» προκαλεί σύγχυση με άλλα επίπεδα του σχεδιασμού.

• Κτηματολόγιο. Θα κατατεθούν ρυθμίσεις που θα αφορούν τη μετάβαση στη νέα δομή του.

• Αστικά λύματα. Με ρύθμιση το Δημόσιο θα αναλάβει το κόστος των συνδέσεων των κατοικιών με την αποχέτευση στο Θριάσιο Πεδίο, ώστε να σταματήσει η καταβολή ευρωπροστίμου.

πηγη : ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ kathimerini.gr