ΥΠΕΝ: Εγκύκλιος στις Πολεοδομίες για μείωση συντελεστή δόμησης στις βιομηχανίες

Geomeletitiki.gr > πολεοδομια > ΥΠΕΝ: Εγκύκλιος στις Πολεοδομίες για μείωση συντελεστή δόμησης στις βιομηχανίες

Αυστηρή εγκύκλιο προς τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες της επικράτειας ετοιμάζει το ΥΠΕΝ,  προκειμένου να υπογραμμίσει την υποχρέωση τους να εναρμονιστούν με τις κατευθύνσεις του θεσμοθετημένου Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για την Βιομηχανία και στις οικοδομικές άδειες που εγκρίνονται για την ανέγερση βιομηχανικών κτιρίων σε εκτός σχεδίου περιοχές να περιορίσουν τον συντελεστή δόμησης σε ο,6.

Τη σχετική προαναγγελία έκανε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου, σε κλίμα αντιπαράθεσης με τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλο για τους νέες ρυθμίσεις που αφορούν στους πολεοδομικούς όρους που θεσμοθετούνται με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο για τη βιομηχανία και τις στρατηγικές επενδύσεις.

Στις στρατηγικές επενδύσεις για τη βιομηχανία,  είπε ο υφυπουργός ΠΕΝ προβλέπεται συντελεστής δόμησης 0,6 όταν για τις εκτός σχεδίου αντίστοιχες επενδύσεις της βιομηχανίας οι Πολεοδομίες εξακολουθούν να αγνοούν τις κατευθύνσεις του χωροταξικού για τη βιομηχανία και να εγκρίνουν άδειες δόμησης με συντελεστή 0,9. Για αυτό θα εκδοθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ αυστηρή εγκύκλιος προς τις Πολεοδομίες, ώστε να εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις του χωροταξικού για τη βιομηχανία.

Στρατηγικές επενδύσεις

Ο κ Οικονόμου είπε ότι με τις νέες ρυθμίσεις στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο  επεκτείνεται ο συντελεστής δόμησης (0,6) που αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, σε περισσότερες βιομηχανίες. Σήμερα, ισχύει αυξημένος συντελεστής δόμησης (0,6) για βιομηχανίες που απασχολούν πάνω από 200 εργαζομένους το έτος και επενδύουν πάνω από 200.000.000 ευρώ. Με την ρύθμιση του νομοσχεδίου, ο συντελεστής αυτός επεκτείνεται σε βιομηχανίες που επενδύουν 30.000.000 ευρώ και δημιουργούν 75 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, επεκτείνεται και σε βιομηχανίες που επενδύουν 25.000.000 ευρώ και δημιουργούν 50 νέες θέσεις εργασίας, εφ’ όσον όμως βρίσκονται σε επιχειρηματικά πάρκα. Με τον τρόπο αυτό, παρέχονται κίνητρα για μεγαλύτερο αριθμό επενδύσεων.

Σ. Φάμελλος

Η σχετική ρύθμιση  υποβαθμίζει, έως και εκμηδενίζει τις κατηγορίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ παράλληλα επιτρέπει την αύξηση του συντελεστή δόμησης για νέες δραστηριότητες που θα εισάγονται στα βιομηχανικά πάρκα με αυξημένο συντελεστή δόμησης, εις βάρος των χρήσεων γης και της κατανάλωσης χώρου είπε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος.

 

πηγη http://ecopress.gr/