Έρχονται οι τεχνικές προδιαγραφές των Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής • Τι είναι & τι περιλαμβάνουν • Συμμετοχή Κτηματολογίου

Geomeletitiki.gr > πολεοδομια > Έρχονται οι τεχνικές προδιαγραφές των Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής • Τι είναι & τι περιλαμβάνουν • Συμμετοχή Κτηματολογίου

Στη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας των Διευθύνσεων Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τοπογραφικών Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας προχώρησε το ΥΠΕΝ, με αντικείμενο τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών των Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής του άρθρου 10 του Ν. 4447/2016 «Χωρικός σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις».

Όπως καταγράφει το B2Green.gr, η ομάδα εργασίας καλείται να οργανώσει τον τρόπο λειτουργίας της ώστε να έχει ολοκληρώσει με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο το έργο της, το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου 2019.

Αντικείμενο της ομάδας εργασίας, στην πλήρη σύνθεσή της, δηλαδή με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων του Ελληνικού Κτηματολογίου, είναι η σύνταξη αναλυτικών τεχνικών προδιαγραφών των Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής του άρθρου 10 του Ν. 4447/2016, περιλαμβανομένων των επί μέρους συστατικών μερών τους (πολεοδομικής μελέτης και πράξης εφαρμογής) καθορίζοντας το στόχο και τα παραγόμενα στοιχεία (διαγράμματα , πίνακες κλπ) κάθε μέρους.

Ειδικότερα θα καθορίζονται το περιεχόμενο και η δομή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων στοιχείων αλλά και η μορφή και οργάνωση των αντίστοιχων ψηφιακών αρχείων των πολεοδομικών σχεδίων εφαρμογής ώστε να διασφαλίζεται η συμβατότητα και ένταξή τους στο εθνικό κτηματολόγιο. Η κοινή ομάδα εργασίας θα λάβει υπόψη, προκειμένου να αναθεωρήσει-επικαιροποιήσει-συμπληρώσει, το κείμενο που είχε συνταχθεί έως 9-7-2019 με τίτλο «Τεχνικές προδιαγραφές Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής (Π.Σ.Ε) του Ν. 4447/2016», ως πακέτο εργασίας «ΠΕ-3 Σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής», όπως αυτό αναφέρεται στην απόφαση του Γ.Γ. Χωροταξίας του ΥΠΕΝ με θέμα «Απόφαση υλοποίησης με ίδια μέσα του Υποέργου 1 “Σύνταξη σχεδίων Υπουργικών Αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων που απαιτούνται για την εφαρμογή του ν. 4269/2014, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει” της Πράξης “Θεσμοθέτηση Δευτερογενούς Νομοθεσίας για την Υλοποίηση του Ν. 4269/2014, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει” με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5002168».

Στην ομάδα εργασίας θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», που να καλύπτουν τις απαιτούμενες για το έργο της επιτροπής ειδικότητες, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητα των υπό σύνταξη προδιαγραφών των Π.Σ.Ε με τις αντίστοιχες του κτηματολογίου με στόχο να διευκολυνθεί η ένταξη των Π.Σ.Ε στο λειτουργούν κτηματολόγιο.

Τι αναφέρεται στη νομοθεσία για τα Πολεοδομικά Σχέδια Εφαρμογής

Παραθέτουμε στο B2Green.gr το περιεχόμενο του άρθρου 10 του ν. 4447/2016, όπου και περιγράφονται τα Πολεοδομικά Σχέδια Εφαρμογής, ως εξής:

Άρθρο 10
Πολεοδομικά Σχέδια Εφαρμογής

1. Για την πολεοδόμηση ορισμένης περιοχής απαιτείται η σύνταξη και έγκριση Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής το οποίο περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Σχέδιο και Πράξη Εφαρμογής. Με τα σχέδια αυτά εξειδικεύονται, σε κλίμακα πόλης ή οικισμού ή τμημάτων αυτών ή σε ζώνες και περιοχές ειδικών χρήσεων, οι ρυθμίσεις των Τοπικών ή Ειδικών Χωρικών Σχεδίων περί χρήσεων γης και όρων δόμησης και καθορίζονται επακριβώς οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και οικοδομήσιμοι χώροι της προς πολεοδόμηση περιοχής, καθώς και τα διαγράμματα των δικτύων υποδομής.B2Green

2. Για την κατάρτιση Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής απαιτείται η ύπαρξη εγκεκριμένων Τοπικών ή Ειδικών Χωρικών Σχεδίων των άρθρων 7 και 8. Αν δεν έχει εγκριθεί για την προς πολεοδόμηση περιοχή Τοπικό ή Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και η περιοχή συνεχίζει να καλύπτεται από ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, ακολουθείται η διαδικασία πολεοδόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7, 8 έως 14, 15 και 19 του ν. 2508/1997 (Α’ 124), αν πρόκειται για περιοχή που έχει καθορισθεί ως περιοχή ανάπλασης ή αν πρόκειται για προβληματική περιοχή προς πολεοδομική αναμόρφωση ή αν πρόκειται για οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων, αντίστοιχα.

3. Τα Πολεοδομικά Σχέδια Εφαρμογής καταρτίζονται για το σύνολο των περιοχών των Τοπικών ή Ειδικών Χωρικών Σχεδίων που προορίζονται για πολεοδόμηση ή και για τμήμα αυτών, το οποίο πρέπει πάντως να αποτελεί πολεοδομική ενότητα, όπως αυτή καθορίζεται στο οικείο Τοπικό ή Ειδικό Χωρικό Σχέδιο.

4. α) Η κίνηση της διαδικασίας σύνταξης των Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής γίνεται από τον οικείο Δήμο. Η διαδικασία μπορεί να κινηθεί και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ύστερα από σχετική ενημέρωση του οικείου Δήμου.

β) Τα Πολεοδομικά Σχέδια Εφαρμογής, πριν από την έγκρισή τους, εκτίθενται με το σχετικό κτηματογραφικό διάγραμμα στον οικείο Δήμο επί είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες. Για το γεγονός αυτό ειδοποιείται το κοινό με σχετική δημοσίευση σε δύο (2) εφημερίδες, τοπικής ή εθνικής κυκλοφορίας και στην ιστοσελίδα του Δήμου. Κατ’ εξαίρεση η πιο πάνω προθεσμία μπορεί να παραταθεί έως και πέντε (5) εργάσιμες ημέρες ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσα στην προθεσμία αυτή να λάβουν γνώση των παραπάνω στοιχείων και να υποβάλουν εγγράφως ή ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του οικείου Δήμου ενστάσεις τους, τις οποίες ο Δήμος οφείλει να εξετάσει εντός σαράντα (40) εργάσιμων ημερών από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας. Εφόσον, μετά την εξέταση των ενστάσεων, προκύπτει ανάγκη τροποποίησης των Πολεοδομικών Σχεδίων, αυτά αναρτώνται εκ νέου για δέκα (10) εργάσιμες ημέρες προς ενημέρωση του κοινού. Μετά την άπρακτη πάροδο των ως άνω προθεσμιών, τα Πολεοδομικά Σχέδια προωθούνται προς έγκριση.B2Green

γ) Η έγκριση των Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, ύστερα από γνώμη του οικείου Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, και εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας. Η ανωτέρω γνώμη παρέχεται υποχρεωτικώς μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από τότε που περιέρχεται στο οικείο συμβούλιο ο σχετικός φάκελος προς γνωμοδότηση. Μετά την άπρακτη πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας, η διαδικασία μπορεί να συνεχίζεται χωρίς τη σχετική γνώμη.

δ) Με την απόφαση της περίπτωσης γ’ κυρώνεται και η οικεία Πράξη Εφαρμογής, όπου απαιτείται, η οποία συντάσσεται ταυτόχρονα και σε άμεση συσχέτιση με τα Πολεοδομικά Σχέδια Εφαρμογής, κατά τα οριζόμενα ειδικότερα στα άρθρα 8 και 9 του ν. 1337/1983. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίνονται προδιαγραφές για την ενιαία εκπόνηση του Πολεοδομικού Σχεδίου και της Πράξης Εφαρμογής και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα.

ε) Η έγκριση του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής έχει τις συνέπειες έγκρισης σχεδίου πόλης κατά τις διατάξεις του ν.δ. της 17-7/16.8.1923 (Α’ 228).

5. Η έγκριση Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής σε περιοχές που έχουν ενταχθεί σε Ειδικά Χωρικά Σχέδια ή διέπονται από ειδικότερες ρυθμίσεις γίνεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις κείμενες διατάξεις.

6. Μετά την έγκριση των Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής απαγορεύεται η τροποποίησή τους για μία πενταετία, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες καθίστανται αναγκαίες ειδικότερες επιμέρους τροποποιήσεις τους για τη διευκόλυνση της εφαρμογής του σχεδιασμού στην περιοχή.

7. Όπου στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας αναφέρεται η «Πολεοδομική Μελέτη» νοείται εφεξής το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής του παρόντος άρθρου.

8. Κατά τη διαδικασία εκπόνησης Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής μπορεί να επιβάλλεται αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

ΠΗΓΗ : https://www.b2green.gr