Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις των ακινήτων!

Geomeletitiki.gr > Uncategorized > Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις των ακινήτων!

Χρηστικά

Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις των ακινήτων!


Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος που θα επιτρέπει τις μεταβιβάσεις των ακινήτων με ένα «κλικ» από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή

Στους επόμενους μήνες και μέχρι τον Σεπτέμβριο τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα επιτρέπει τις μεταβιβάσεις των ακινήτων με ένα «κλικ» από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, προσεχώς θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η ειδική εφαρμογή, ενώ το αργότερο έως το τέλος του 2019 θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο σύστημα TAXISnet η νέα εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων.

Το νέο σύστημα θα διευκολύνει τους φορολογούμενους καθώς απλοποιεί μια πολυδαίδαλη διαδικασία που ισχύει σήμερα και φρενάρει το real estate, ενώ ταυτόχρονα θα επιφέρει αυξημένους και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στις μεταβιβάσεις, τόσο ως προς την νομιμότητα της συναλλαγής αλλά και ως προς την προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν.

Όπως έχει γράψει το Σin, το νέο σύστημα έχει παρουσιαστεί από τον Μάρτιο στη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, οι οποίοι στο μεταξύ, έχουν υποβάλει και τις παρατηρήσεις τους για τη λειτουργία του νέου συστήματος, το οποίο θα αποτελέσει επανάσταση στη διαδικασία μεταβίβασης των ακινήτων.

Όταν τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το νέο σύστημα, η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος που προχωρά σε αγορά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την αρμόδια Δ.Ο.Υ., για να υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς η δήλωση φόρου μεταβίβασης θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXISnet, από τον συμβολαιογράφο, ενώ η διασταύρωση, ο έλεγχος και η επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

Για το σκοπό αυτό, τα γραφεία των συμβολαιογράφων θα πιστοποιηθούν στην ΑΑΔΕ, λαμβάνοντας έτσι, την άδεια διενέργειας ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

Οι δηλώσεις μεταβίβασης θα υποβάλλονται πλέον μόνο μέσω του ΤΑΧΙSnet και οι αναλογούντες φόροι μεταβίβασης, δωρεών – γονικών παροχών, κληρονομιών, θα υπολογίζονται και θα εκκαθαρίζονται αυτόματα. Με την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στα οποία θα αναγράφονται και οι κωδικοί αριθμοί των Ταυτοτήτων Οφειλής.

Δηλαδή η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται από το γραφείο του συμβολαιογράφου και δεν θα απαιτείται η προσέλευση στην εφορία και η προσκόμιση σωρείας δικαιολογητικών.

Ενδεικτικό είναι πως για τις μεταβιβάσεις κατά τις οποίες ο αγοραστής δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης, λόγω πρώτης κατοικίας, θα απαλλάσσεται από το πλήθος των δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίσει.

Με την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή, το σύστημα θα ελέγχει αυτομάτως εάν ο αγοραστής πληροί τις προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης και δικαιούται την απαλλαγή από τον ΦΜΑ, ελέγχοντας την περιουσιακή του κατάσταση στο έντυπο Ε9, που ήδη έχει υποβάλει.

Το μοναδικό δικαιολογητικό που θα απαιτείται να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο είναι το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο ο συμβολαιογράφος θα το σκανάρει και θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙSnet μαζί με τη δήλωση φόρου μεταβίβασης.

Φυσικά, κατόπιν θα γίνονται διασταυρώσεις και έλεγχοι, πέραν των βασικών ελέγχων που θα γίνονται ταυτόχρονα, κατά την διάρκεια της υποβολής της δήλωσης μεταβίβασης.

πηγη https://www.sofokleousin.gr/