Σύμβαση υπουργείου Περιβάλλοντος με την ΕΤΕπ για δάνειο 200 εκατ. για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια 325 δήμων

Geomeletitiki.gr > Uncategorized > Σύμβαση υπουργείου Περιβάλλοντος με την ΕΤΕπ για δάνειο 200 εκατ. για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια 325 δήμων

Την εξασφάλιση 200 εκατ. ευρώ μέσω δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου οι 325 δήμοι της χώρας να εκπονήσουν το Τοπικό Χωρικό τους Σχέδιο (ΤΧΣ) ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Το έργο θα εξελιχθεί τα επόμενα 4 με 5 χρόνια και θα παρέχει απασχόληση για περίπου 3.000 μηχανικούς (μεταξύ άλλων, πολεοδόμους και χωροτάκτες).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μίλησε χθες για «ένα μεγάλο εγχείρημα στον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας». Εφόσον υλοποιηθεί θα βοηθήσει, τις επενδύσεις, καθώς με την ύπαρξη ΤΧΣ σε μια περιοχή γίνεται ξεκάθαρο που και τι μπορεί κανείς να οικοδομήσει, αλλά και κάθε πολίτη που θέλει να αξιοποιήσει το ακίνητό του.

Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων, με τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής ενός πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α..

Τη διαχείριση του έργου αναλαμβάνει το Πράσινο ταμείο. Οι δήμοι της χώρας που θα ενδιαφερθούν, θα συνάπτουν σύμβαση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να λάβουν τη χρηματοδότηση και να προχωρούν το διαγωνισμό για τη μελέτη και εκπόνηση του ΤΧΣ τους. Όταν το έργο ενός δήμου υλοποιείται εντός του χρονοδιαγράμματος (34 μήνες από την ημερομηνία ανάθεσης της μελέτης) το δάνειο θα αποπληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ως επιχορήγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος θα το επωμίζεται ο δήμος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε την προαναφερόμενη πρόβλεψη ως ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε οι δήμοι άμεσα να αναθέσουν τις μελέτες και να υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, εντός του οποίου θα ολοκληρωθούν.

Σε παρέμβασή του ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια στα ΤΧΣ θα απασχοληθούν 3.000 επιστήμονες (μηχανικοί, γεωτεχνικοί, περιβαλλοντολόγοι κ.ά.) και τόνισε πως πρόκειται σημαντική επένδυση με τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό συντελεστή. Με τα ΤΧΣ ολοκληρώνεται ο τοπικός, περιφερειακός και χωροταξικός σχεδιασμός.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, εξήγησε, ότι η χρηματοδότηση των ΤΧΣ θα γίνει με το μοντέλο «Φιλόδημος» – που περιλαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, εποπτεία από το Πράσινο Ταμείο, έκδοση προσκλήσεων ενδιαφέροντος από τους δήμους και αποπληρωμή από το ΠΔΕ του ΥΠΕΝ.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Χρήστος Κοντογεώργος, πρόσθεσε ότι η ΕΤΕπ στηρίζει με ικανοποίηση το έργο και τη συνεργασία με τη ΓΓ ΕΣΠΑ προσθέτοντας ότι το δάνειο – πλαίσιο παρέχεται στους δήμους με χαμηλό κόστος.

Η πρώτη πρόσκληση για να δηλώσουν ενδιαφέρον οι δήμοι θα γίνει μετά το καλοκαίρι, καθώς μεσολαβούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκτιμάται ότι τα ΤΧΣ για τους 325 δήμους της χώρας θα προχωρήσουν σε 4 ομάδες, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές που δεν έχουν κανένα πολεοδομικό σχεδιασμό και σε όσες βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου έκανε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), Γιώργος Στασινός, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Σταθάκη για το έργο, προσθέτοντας πάντως πως θα πρέπει να τεθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα στους δήμους, καθώς και να δημιουργηθεί μια ομάδα στελεχών (Task Force), που θα το επιβλέπει κεντρικά. Ζήτησε επίσης να ληφθούν υπόψη όλα τα προβλήματα και οι παθογένειες (παρεμβάσεις στους δήμους από πολίτες), που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια για 30-40 χρόνια, ώστε να θωρακιστούν τα ΤΧΣ και να μην επαναληφθούν οι ίδιες παθογένειες.

πηγη https://www.mononews.gr/