Οδηγός: Ηλεκτρονική δήλωση στο Κτηματολόγιο με πέντε βήματα

Geomeletitiki.gr > Uncategorized > Οδηγός: Ηλεκτρονική δήλωση στο Κτηματολόγιο με πέντε βήματα

Σε πέντε βήματα ολοκληρώνεται η υποβολή δήλωσης στο Κτηματολόγιο, μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής, που θέτει σε εφαρμογή η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019.

 

Μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής ο δικαιούχος μπορεί να καταχωρίσει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δήλωση ιδιοκτησίας, όπως τα στοιχεία του, τα στοιχεία του ακινήτου, των δικαιωμάτων, των συνυποβαλλόμενων στη δήλωση εγγράφων και να εντοπίσει το ακίνητό του στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Δείτε εδώ τον Οδηγό ηλεκτρονικής δήλωσης στο Κτηματολόγιο

Οδηγός

  • Η διαδικασία  υποβολής αποτελείται από 5 Βήματα.
  • Προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί κάθε επόμενο Βήμα είναι να έχει συμπληρωθεί πλήρως το προηγούμενο.
  • Η μετάβαση από βήμα σε βήμα γίνεται μέσω της επιλογής «Αποθήκευση» ή «Επόμενο» κατά περίπτωση.
  • Για την επιτυχή υποβολή της δήλωσης πρέπει ο εντοπισμός να γίνει υποχρεωτικά, η πληρωμή να γίνει μέσω κάρτας (πιστωτικής ή χρεωστικής) και τα έγγραφα να υποβληθούν ηλεκτρονικά (μέσω της εφαρμογής).
  • Στα στοιχεία προσώπου πρέπει να συμπληρωθούν μόνο τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου ΑΦΜ με το οποίο συνδέθηκε ο χρήστης.

Η έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής δήλωσης συνδυάζεται με παράλληλη κατάργηση της ταχυδρομικής αποστολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Έτσι οι ιδιοκτήτες θα έχουν πλέον επιλογή να υποβάλλουν δήλωση ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως.

Η νέα εφαρμογή είναι πιο φιλική στον χρήση, ενώ θα είναι πλήρως συμβατή με όλους τους σύγχρονους browsers. Θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά μέσω των κωδικών του Taxisnet.

Στις επιπλέον δυνατότητες της νέας εφαρμογής συγκαταλέγονται ακόμη η παροχή πολλών τρόπων για τον προσδιορισμό της θέσης του ακινήτου (ακινήτων), μια και ο εντοπισμός είναι πλέον υποχρεωτικός, αλλά και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων διαφόρων τύπων (tiff, jpeg, pdf).

Συλλογή σε εξέλιξη

Οι περιοχές για τις οποίες αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη η συλλογή δηλώσεων είναι: η Κορινθία, τα Δωδεκάνησα, η Άρτα, η Πρέβεζα, τα Ιωάννινα, η Λευκάδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Ροδόπη, η Θάσος, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά και η Δυτική Αττική.

Επιπλέον, είναι οι περιοχές: Λασίθι, Πιερία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Ηράκλειο (η μισή περιοχή), Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Ικαρία, Σάμος, Χίος, Αχαΐα, Εύβοια και Ηλεία.

Διευκρινίζεται ότι η συλλογή των δηλώσεων διαρκεί τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού.

Τα δικαιώματα κτηματογράφησης του τελευταίου προγράμματος ανέρχονται σε 16,7 εκατομμύρια, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω – τουλάχιστον – από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να καταγραφεί σωστά η περιουσία τους.

Νέες κτηματογραφήσεις

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του Κτηματολογίου, μέσα στον Φεβρουάριο θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία και Φωκίδα) με το Γραφείο Κτηματογράφησης να λειτουργεί στην Αμφισσα. Ταυτόχρονα, ξεκινά και η συλλογή δηλώσεων στην Ιθάκη, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο (όπου θα λειτουργήσει και το Γραφείο Κτηματογράφησης).

Στη συνέχεια σειρά παίρνουν η Μαγνησία και οι Σποράδες (το Γραφείο Κτηματογράφησης θα ανοίξει στον Βόλο), η Μεσσηνία (το Γραφείο Κτηματογράφησης θα είναι στην Καλαμάτα) και ακολουθούν η Λήμνος και η Λέσβος (θα λειτουργήσουν Γραφεία Κτηματογράφησης σε Μύρινα και Καλλονή) αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και Νήσων όπου οι ιδιοκτήτες θα εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης στον Πειραιά.

Μένουν απ’ έξω

Με την έναρξη της συλλογής των δηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές ξεκινά η διαδικασία για την ολοκλήρωση των 27 συμβάσεων. Ωστόσο, μένουν έξω από τον διαγωνισμό άλλες πέντε συμβάσεις του προγράμματος (που έχει τον κωδικό ΚΤΙΜΑ 16) οι οποίες έχουν μπλοκάρει λόγω δικαστικών προσφυγών.

Αυτές αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης της χώρας. Και οι περιοχές που μένουν απ’ έξω είναι η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το μισό Ηράκλειο της Κρήτης.

Σημειώνεται πως όποια από τα ακίνητα δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν (ή θα μπορούσαν) μετά τη λήξη προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών στο Κτηματολόγιο να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο (ακίνητα).

Για όσους δεν μπορούν

Όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν τα πάνε καλά με τη σύγχρονη τεχνολογία και επιπλέον βρίσκονται μακριά από τις περιοχές που βρίσκονται τα ακίνητά τους θα έχουν τη δυνατότητα να τα δηλώσουν σε δύο γραφεία που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κτηματολόγιο, θα ανοίξει πρώτα το Γραφείο στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου 90, στο Εμπορικό Κέντρο Porto Center. Στο γραφείο, που θα ανοίξει μέσα στο επόμενο διάστημα, όλα είναι έτοιμα και θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Αμέσως μετά (μέσα στον Φεβρουάριο) θα ανοίξει το Γραφείο της Αθήνας, που θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επί της λεωφόρου Βεΐκου 137) και θα εξυπηρετεί τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αλλά και Κρήτης.

Και τα δύο Γραφεία θα λειτουργήσουν – τουλάχιστον – για έξι μήνες. Κι αυτό επειδή αν δοθεί παράταση (σ.σ.: που είναι πολύ πιθανό να δοθεί) θα παραταθεί και η λειτουργία των Γραφείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στα Γραφεία αυτά οι υπάλληλοι θα παραλαμβάνουν τις δηλώσεις, θα δίνουν πληροφορίες, θα βοηθούν στον εντοπισμό ακινήτων, θα δίνουν οδηγίες για τη συμπλήρωση δηλώσεων. Και όλα αυτά, όπως λένε από το Κτηματολόγιο, θα είναι δωρεάν.