ΥΠΕΝ :Από τους δήμους η εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων

Geomeletitiki.gr > Uncategorized > ΥΠΕΝ :Από τους δήμους η εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων

Απευθείας οι δήμοι θα καταρτίσουν τα τοπικά χωρικά σχέδια με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία εξασφάλισης δανείου 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Τα τοπικά χωρικά σχέδια είναι το νέο μεγάλο πολεοδομικό και χωροταξικό εγχείρημα της χώρας», δήλωσε από τη Λάρισα, όπου προήδρευσε σύσκεψης με τους δημάρχους του νομού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Όπως επισήμανε «τα τοπικά χωρικά σχέδια αποτελούν θετική εξέλιξη καθώς με την ολοκλήρωσή τους οι Δήμοι, έχοντας συνολική εικόνα, θα ξεκαθαρίσουν θέματα, όπως αυτά των χρήσεων γης».

Στόχος του υπουργείου είναι σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη έως το τέλος του 2019 «να οριοθετηθεί το σύνολο των δασών. Στη Χωροταξία, είπε, έχουν γίνει μεγάλες τομές, ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο στο σύνολο της χώρας, μέσα σε ενάμιση έτος από 1 % οι δασικοί χάρτες της χώρας έχουν επικυρωθεί κατά 49% και φιλοδοξούμε μέχρι τέλος του 2019 να οροθετηθεί το σύνολο των δασών. Το τελευταίο και το πιο σημαντικό, μαζί με τις αλλαγές για τις ηλεκτρονικές άδειες, οικοδομικές και άλλες, που κάναμε μαζί με το ΤΕΕ και την πλήρη ηλεκτρονική μεταρρύθμιση του συστήματος χωροταξίας της χώρας, οι Δήμοι αναλαμβάνουν ουσιαστικά να καταρτίσουν τα τοπικά χωρικά σχέδια, τα οποία θα ξεπεράσουν το παλαιό πολεοδομικό. Είναι η τελευταία μεγάλη τομή που πρέπει να γίνει τα επόμενα δύο χρόνια».

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Ερωτηθείς για τους δασικούς χάρτες και τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις αγροτών ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι «αυτά τα θέματα έχουν αντιμετωπιστεί, διότι έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα ενστάσεων και είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα θέματα και των επιδοτήσεων και της αναγνώρισης της αγροτικής χρήσης νομίζω έχουν επιλυθεί με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος και εφαρμόζεται». Ειδικότερα για την πληρωμή των αγροτών δήλωσε ότι «αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει τις ενστάσεις και έχουν μπει στη διαδικασία, αυτοί δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα».

ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Τα χωρικά σχέδια αλλά και οι ενεργειακές κοινότητες κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης με τους δημάρχους του νομού, στο Δημαρχείο της Λάρισας. Ο κ. Σταθάκης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Νίκο Παπαδόπουλο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις κυβερνητικές θέσεις για σειρά θεμάτων όπως είναι η απλούστευση των διαδικασιών μελετών για Δήμους που δεν διαθέτουν Τεχνικές Υπηρεσίες, το θέμα των αιγιαλών κ.ά. Ο κ. Σταθάκης είχε νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Καλογιάννη ενώ η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος στη Λάρισα ολοκληρώθηκε με τις συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις, τόσο του Τεχνικού όσο και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε επίσης ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων και οι μεγάλες προοπτικές που διανοίγει για την τοπική κοινωνία.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας Λάρισας και οι εκπρόσωποι του Τεχνικού και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της χωροταξίας και της πολεοδομίας και την ενεργοποίηση ηλεκτρονικών εργαλείων που συμβάλλουν στη διαφάνεια, την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των πολιτών (όπως, e-άδειες, e-πολεοδομία). Παράλληλα, ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα πολεοδομικά γραφεία οι δήμοι, ιδιαίτερα οι μικροί, λόγω της υποστελέχωσης προσωπικού και της έλλειψης εξοπλισμού.

Ο υπουργός απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες και αδυναμίες ετών.

πηγή :http://ecopress.gr