Τι θα κάνει το ΣτΕ με την εκκρεμή προσφυγή για τις «οικιστικές πυκνώσεις»;

Geomeletitiki.gr > Uncategorized > Τι θα κάνει το ΣτΕ με την εκκρεμή προσφυγή για τις «οικιστικές πυκνώσεις»;

Στις 7 Δεκέμβρη, θα συζητηθεί στη Μείζονα Σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ η προσφυγή της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και άλλων φορέων κατά Απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία επιχειρείται η νομιμοποίηση των λεγόμενων Οικιστικών Πυκνώσεων, που είναι διάσπαρτες σε πολλά δάση της χώρας.

Η αγωγή είχε συζητηθεί αρχικά στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο με την 1977/2017 απόφασή του έκρινε ότι η υπουργική απόφαση για τη νομιμοποίηση των λεγόμενων οικιστικών πυκνώσεων είναι αντισυνταγματική. Στις περιπτώσεις αυτές, οι υποθέσεις παραπέμπονται στην Ολομέλεια για να εκδώσει οριστική απόφαση.

Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για να αποφανθεί για την απόφαση 1977/2017 του Ε’ Τμήματος είχε οριστεί για τις 4 Μάη του 2018, αλλά μετά από αίτημα του υπουργού Περιβάλλοντος η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 21 Σεπτέμβρη του 2018. Το επιχείρημα του υπουργού ήταν ότι η ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί για τη σύνταξη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης δεν είχε προλάβει να την ετοιμάσει! Η δικαιολογία αυτή ήταν προκλητική, γιατί δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση όταν μ’ αυτήν επιδιώκεται να νομιμοποιηθούν οι παράνομες βίλες που έχουν χτιστεί μέσα σε δάση πολύ πριν από το 1975 και μέχρι το 2011. Το ΣτΕ όμως δέχτηκε την πρόφαση του υπουργού και ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης. Η συγκεκριμένη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ήταν προκλητική, γιατί δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση με την οποία επιχειρείται να νομιμοποιηθούν οι παράνομες βίλες που είναι διάσπαρτες μέσα σε δάση σε όλη την Ελλάδα.

Στις 23 Ιούλη συνέβη η φονική και καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, στη Ραφήνα και στον Νέο Βουτζά. Δεν μπορούσε, λοιπόν, με 99 νεκρούς, να γίνει αυτή η συνεδρίαση και να επιχειρηθεί η έκδοση από το ΣτΕ μιας απόφασης που θα έκρινε συνταγματική την υπουργική απόφαση και όχι αντισυνταγματική όπως έκρινε το Ε’ Τμήμα με την 1977/2017 απόφασή του. Στις 21 Σεπτέμβρη, λοιπόν, η Ολομέλεια του ΣτΕ —σε μείζονα σύνθεση— αποφάσισε να αναβάλει τη συζήτηση της υπόθεσης των οικιστικών πυκνώσεων για τις 7 Δεκέμβρη, που θα συνεδριάσει πάλι η Ολομέλεια του ΣτΕ σε μείζονα σύνθεση.

Κάποιος που δε γνωρίζει τι κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις αναβολές της συζήτησης της υπόθεσης των οικιστικών πυκνώσεων θα αναρωτηθεί γιατί δε συζήτησε την υπόθεση η Ολομέλεια του ΣτΕ σε μείζονα σύνθεση, αφού συνεδρίασε στις 21 Σεπτέμβρη, αλλά την ανέβαλε για τις 7 Δεκέμβρη, που θα ξανασυνεδριάσει σε μείζονα σύνθεση; Η νέα αναβολή έγινε, προφανώς, για να δοθεί χρόνος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να προετοιμάσει καλύτερα τη νομοθετική ρύθμιση νομιμοποίησης των πολυτελών βιλών.

Στο πινάκιο του ΣτΕ αναρτήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης στις 7 Δεκέμβρη. Προς το παρόν, δεν τέθηκε θέμα αναβολής, είτε από τον υπουργό Περιβάλλοντος είτε από ίδιο το ΣτΕ. Δεν αποκλείεται όμως να τεθεί τέτοιο ζήτημα το επόμενο διάστημα, γιατί πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, τόσο για την ίδια την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων όσο και για το ΣτΕ, που υπερασπίζεται «το δίκαιο του μονάρχη» και έχει ως πρώτιστο μέλημά του την καπιταλιστική ανάπτυξη και όχι την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου της χώρας και της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων πασχίζει πάση θυσία να κρίνει το ΣτΕ συνταγματική την Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία νομιμοποιούνται όλες οι λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις στην Ελλάδα. Θέλει να νομιμοποιηθούν οι οικιστικές πυκνώσεις, γιατί με την περιβόητη Εθνική Στρατηγική για το Δάσος έχει βάλει ως στόχο για την επόμενη εικοσαετία τη συνύπαρξη οικισμών και δάσους!

Το ΣτΕ μπορεί μεν να υπερασπίζεται το «δίκαιο του μονάρχη», αλλά θα έχει δυσκολία στο να εκδώσει μια τόσο προκλητική απόφαση, κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση για τις οικιστικές πυκνώσεις είναι συνταγματική. Αυτό δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε παλαιότερα με σύμβουλο Επικρατείας, τον ακούσαμε κάποια στιγμή, χωρίς να το επιδιώξουμε, να λέει σε άλλη γραμμή, ότι «στις 21 Σεπτέμβρη συνεδριάζει η Ολομέλεια και ο Θεός βοηθός». Λόγω αυτής της δυσκολίας, λοιπόν, δεν αποκλείεται ν’ αποφασίσουν και νέα αναβολή.

Η δυσκολία δεν είναι μόνο για το ΣτΕ, αλλά και για την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα εργασίας, που είχε συγκροτηθεί στις 6 Δεκέμβρη του 2017 από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρέδωσε σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης στις αρχές Ιούλη, το οποίο οι Σταθάκης και Φάμελλος είχαν δηλώσει ότι θα το ανεβάσουν για διαβούλευση, όμως μέχρι τώρα δεν τόλμησαν να το δημοσιεύσουν.

Περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν.

Γεράσιμος Λιόντος 

πηγη :https://www.michanikos-online.gr/