Με ένα κλικ «καθαρή εικόνα» για τα ακίνητα – Τέλος οι χρονοβόρες συναλλαγές με τα Δασαρχεία – Άδειες εξπρές για νέες οικοδομές και επενδύσεις

Geomeletitiki.gr > Uncategorized > Με ένα κλικ «καθαρή εικόνα» για τα ακίνητα – Τέλος οι χρονοβόρες συναλλαγές με τα Δασαρχεία – Άδειες εξπρές για νέες οικοδομές και επενδύσεις

Ξεκάθαρη» και οριστική εικόνα για τη δυνατότητα αξιοποίησης ή όχι χιλιάδων ιδιοκτησιών σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές

Από την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 βρίσκονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Κτηματολογίου όλοι οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες της χώρας. Καλύπτουν σχεδόν το 35% της Επικράτειας και υπολογίζεται ότι συνδέονται με την περιουσία τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου πολιτών.

Η μεγάλη αλλαγή που , ουσιαστικά, προσδιορίζει και το νόημα των δασικών χαρτών είναι ότι πλέον δεν θα χρειάζεται οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου πόλεως ή και σε πολλές περιπτώσεις εντός σχεδίου (υπάρχουν κυρίως σε περιαστικές ζώνες) να τρέχουν στα δασαρχεία για πάρουν βεβαιώσεις (πράξεις χαρακτηρισμού ονομάζονται) για το δασικό ή μη χαρακτήρα της περιουσίας τους.

Το απόσπασμα που θα »κατεβάζουν» οι τοπογράφοι από το Κτηματολόγιο είναι αδιαμφισβήτητο πιστοποιητικό . Αυτό σημαίνει ότι οι οικοδομικές άδειες που »μπλόκαραν» στα δασαρχεία ακόμα και για 2 ή 3 χρόνια θα μπορούν να προχωρούν αμέσως .Κλείνουν οριστικά και τα παράθυρα που άφηναν περιθώριο για έκνομες συναλλαγές.

Η νέα εφαρμογή

Από το υπουργείο ΠΕΝ ανακοινώθηκε ότι τέθηκε στη διάθεση των πολιτών, των φορέων, των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ για την άμεση ενημέρωσή τους, σχετικά με το περιεχόμενο των κυρωμένων δασικών χαρτών. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε μέσω της Ελληνικό Κτηματολόγιο και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και θα περιλαμβάνει όλο το περιεχόμενο των κυρωμένων δασικών χαρτών, των οποίων η κύρωση στο 100% της χώρας θα ολοκληρωθεί το 2020.

Η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη μέσω της διεύθυνσης

http://gis.ktimanet.gr/wms/forestfinal/default.aspx

Μέσω της ιστοσελίδας υπάρχει η δυνατότητα να «κατεβάζει» ο πολίτης, ο επαγγελματίας ή μια δημόσια υπηρεσία τα πολύγωνα του δασικού χάρτη για ενημέρωση και χρήση, ενώ η εφαρμογή θα εμπλουτίζεται σταδιακά και με περισσότερες λειτουργίες για ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων μερών.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2017 έγινε από το ΥΠΕΝ η μερική κύρωση δασικών χαρτών στο 31,39% της έκτασης της, που αποτέλεσε τομή στη δασική πολιτική της χώρας. Εδώ και λίγες μέρες έχουν εκδοθεί και τα αντίστοιχα ΦΕΚ κύρωσης από το Εθνικό Τυπογραφείο, κάνοντας δυνατή την άμεση χρήση των δασικών χαρτών από τους πολίτες, χωρίς την αναμονή χρονοβόρων διαδικασιών χαρακτηρισμού εκτάσεων από τη Δασική Υπηρεσία.

Οι Δασικοί Χάρτες

Ενδεικτικές περιπτώσεις των αλλαγών του τοπίου στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές:

Στην Αρκαδία, όπου αναρτήθηκε ο μεγαλύτερος δασικός χάρτης (4 εκατ. στρέμματα), το ποσοστό των προβλημάτων ήταν εντυπωσιακά μικρό, καθώς αντιστοιχεί μόλις στο 1,3% του χάρτη. Στο υπόλοιπο 98,7% που κυρώθηκε χθες, δασικά χαρακτηρίστηκαν 2,8 εκατ. στρέμματα και μη δασικά (αγροτικά ή άλλα) 1,2 εκατ. στρέμματα.
Σε Μεσσηνία, Αχαΐα και Λακωνία (όπου αναρτήθηκαν μεγάλοι χάρτες, άνω των 2 εκατ. στρεμμάτων) τα προβλήματα ήταν σημαντικά, ιδίως με τις καλλιεργούμενες σήμερα περιοχές. Στους τρεις νομούς οι αντιρρήσεις ξεπέρασαν τις 41.000, αλλά αφορούν σχετικά μικρό ποσοστό της έκτασης (περίπου 10%).
Στην Ηλεία το 13% των αναδασωτέων αποδείχθηκε ότι κακώς είχε χαρακτηριστεί καθώς πρόκειται για ανέκαθεν αγροτικές εκτάσεις.
Στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική βρέθηκαν οι μισές «οικιστικές πυκνώσεις» όλης της χώρας (35.000 στρέμματα από τα 75.593 στρέμματα) δηλώθηκαν σε αυτούς τους δύο νομούς.
Οι περισσότερες ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες έχουν υποβληθεί στη Φθιώτιδα, που καλύπτουν το 40,49% της περιοχής και στα Δωδεκάνησα που φθάνουν το 36,97%.
Στην Αττική υπάρχουν αντιρρήσεις για το 11,73% της έκτασης, ενώ συνολικά σε Λακωνία, Μεσσηνία και Αχαΐα έχουν υποβληθεί 41.000 ενστάσεις, που αφορούν πάνω από το 10% της έκτασης.
Μεγάλες αδικίες εντοπίζονται στη Δράμα, όπου οι διορθώσεις καλύπτουν το 15,25%, ενώ στη Φθιώτιδα το 2,97% είναι αγροτικές περιοχές που έχουν εκχερσωθεί και πρέπει να εξαγοραστούν από αυτούς που τις καλλιεργούν.
Αυθαίρετα και Οικιστικές Πυκνώσεις
Πάνω από 2 εκατ. αυθαίρετα βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές αλλά έχουν γίνει «τσιμέντο» από πολλές δεκαετίες. Οι ζώνες αυτές εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ έχει προχωρήσει στη συγκρότηση 15μελούς επιτροπής που θα υποβάλει μέσα σε τέσσερις μήνες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ας σημειωθεί ότι στους ήδη κυρωμένους δασικούς χάρτες οι οικιστικές πυκνώσεις (από 120 δήμους) είναι 75.593 στρέμματα και καλύπτουν το 0,16% της συνολικής έκτασης.

-«Θα εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, αξιοποιώντας όλα τα υπάρχοντα εργαλεία», είχε δηλώσει πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Βασικό «εργαλείο» για να ξεπεραστούν οι δεδομένες αντιρρήσεις του ΣτΕ είναι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, μέσω του οποίου θα αποκατασταθεί η οικολογική ζημιά σε άλλη περιοχή.

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν κάποιο τέλος για να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Σ. Φάμελλος: με το πάτημα ενός κουμπιού

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της νέας ιστοσελίδας ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε: «Σήμερα, για πρώτη φορά στην χώρα μας, οι πολίτες, οι φορείς, οι υπηρεσίες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, με το πάτημα ενός κουμπιού από τον υπολογιστή τους, στο σπίτι, στο γραφείο, ακόμα και στο κινητό, θα μπορούν να ενημερώνονται, να εκτυπώνουν και να χρησιμοποιούν το απόσπασμα με τον χαρακτήρα της έκτασης ενδιαφέροντος. Με την κύρωση των δασικών χαρτών απαλλάσσουμε τους πολίτες από την χρονοβόρα διαδικασία των πράξεων χαρακτηρισμού και με την παρούσα ιστοσελίδα σεβόμαστε το δικαίωμα του κάθε πολίτη για πλήρη και διαφανή ενημέρωση για το περιεχόμενο του χάρτη και το αν μια έκταση καλύπτεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ή όχι. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε ακόμα περισσότερο τους αναγκαίους χρόνους για την εκτέλεση αναπτυξιακών για τη χώρα δραστηριοτήτων και για την έκδοση αδειών. Θέλω να ευχαριστήσω τις δημόσιες υπηρεσίες μας, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, που συνεργάστηκαν τους προηγούμενους δύο μήνες αγαστά για να φέρουν σε πέρας αυτή τη χρηστική για την κοινωνία ιστοσελίδα. Εμείς συνεχίζουμε να είμαστε σε διαρκή εργασία για την κατάρτιση, ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών στο υπόλοιπο μισό της χώρας ώστε, επιτέλους, μετά από σχεδόν 45 χρόνια, να απαλλαγεί η χώρα από το «σίριαλ» της δημιουργίας δασικών χαρτών και να μπορέσει να δουλέψει και η δασική υπηρεσία σε θέματα δασικής διαχείρισης, με σκοπό πάντα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Οι επόμενες αναρτήσεις

Το επόμενο μεγάλο «πακέτο» αναρτήσεων, δηλαδή δημοσιοποίησης του περιεχομένου των δασικών χαρτών, ώστε οι πολίτες να εκφράσουν τυχόν αντιρρήσεις αφορά το 17% της χώρας και αναρτάται σε δύο δόσεις: η πρώτη (9%) ξεκίνησε τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει χάρτες σε Πέλλα, Καβάλα, Θεσπρωτία, Ξάνθη, Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα, Λέσβο, Κιλκίς, Χανιά, Σέρρες και Ζάκυνθο. Η ανάρτηση στις περιοχές αυτές ολοκληρώνεται σταδιακά από τον Φεβρουάριο (για τις δύο πρώτες περιοχές) έως τον Μάρτιο. Η μερική κύρωση των χαρτών αυτών τοποθετείται τον Ιούλιο του 2018 και η ολική τους κύρωση στις αρχές του 2019.

Η δεύτερη ομάδα (8%) θα έχει όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί περιλαμβάνει ολόκληρη την Αττική, ό,τι δεν έχει μέχρι σήμερα αναρτηθεί.

Οι δασικοί χάρτες της Αττικής θα φέρουν στο φως ολόκληρες πόλεις χτισμένες σε (κάποτε) δημόσιες και δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι δασικοί χάρτες της Ανατολικής Αττικής θα αναρτηθούν σταδιακά από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και της Δυτικής Αττικής από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Στην ίδια ομάδα χαρτών περιλαμβάνονται οι περιοχές Ημαθίας, Χίου, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Πειραιά, Λάρισας και Μαγνησίας.

Πηγή: http://ecopress.gr