Νέες χρηματοδοτήσεις για λιμενικές υποδομές

Geomeletitiki.gr > Uncategorized > Νέες χρηματοδοτήσεις για λιμενικές υποδομές

Μία νέα Πρόσκληση του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, που αφορά στη χρηματοδότηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων για την εκπόνηση/επικαιροποίηση σχεδίων και μελετών για την κατασκευή, τη βελτίωση και τη συντήρηση των λιμενικών υποδομών, παρουσίασαν εχθές Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου σε ειδική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, παρουσία και του ΓΓ του ΥΝΑΝΠ Χρήστου Λαμπρίδη.

O κ. Χαρίτσης τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνολικότερης στρατηγικής που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αναβάθμιση των λιμανιών και των υποδομών τους, επισημαίνοντας ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες έργα σε λιμενικές υποδομές σε όλη τη χώρα, για την αναβάθμιση μαρίνων, για την επέκταση των λιμανιών και τη σύνδεσή τους με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης

Από την πλευρά του ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι οι λιμένες αποτελούν βασικό εργαλείο ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών της χώρας, φιλοδοξία του ΥΝΑΝΠ είναι τα λιμάνια να γίνουν πυρήνες ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας αλλά και κύτταρο ζωής. Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια έχει χρηματοδοτηθεί σειρά πολλών λιμενικών έργων σε όλη την χώρα, αλλά πλέον με τον «ΦιλόΔημο ΙΙ» θα υπάρξει μια συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξης μελετών για όλα τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα εκπόνησης masterplan για τα λιμάνια εθνικής σημασίας, τη δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων έργων ανάπτυξης λιμένων για τα λιμάνια μείζονος σημασίας, αλλά και την εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα λιμάνια τοπικής σημασίας, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία και με την παροχή δωρεάν υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου και σε ερώτημα των Ναυτικών Χρονικών υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΝΑΝΠ σημείωσαν πως στόχος είναι η ενίσχυση των μικρών και λιγότερο «προνομιούχων» νησιών, των οποίων η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της τοπικής οικονομίας αλλά και της καθημερινότητας των κατοίκων τους.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

πηγη https://www.naftikachronika.gr/